BVC stavas ångest

Så börjas det igen. Väga. Jag hatar att väga. Förra fredagen hade Lilla A passerat sin födelsevikt med 10 gram och vägde 3560 gram. Idag vägde hon 3630 gram, en ökning på 70 gram vilket inte är okej. Så nu börjas det, igen. Ny vägning på onsdag. Jag vill verkligen inte. Det här jävla vägandet var så sjukt jobbigt med Lilla M och jag kommer inte fortsätta amma om det blir så den här gången med. Så är det. BVC är bra, föder ångest och oro. Nä, fy vad less jag blev. Fan också!

I övrigt har hon vuxit 0,5 cm på längden till 52,5 cm och huvud omfånget är nu 36,6 cm.

20110513-105149.jpg

Trist att det ska kännas så här. Vi har nu i och med flytten bytt VC och BVC sköterskan är hur trevlig som helst så det handlar inte om det utan om den ångest vägningen väcker. Känslan att inte kunna slappna av. På grund av rädslan för nästa vägning. Nej, jag kommer inte utsätta mig för det igen.

Ska tillägga att vid dags datum, Lilla A är två veckor, vill de att bebisarna är tillbaka på sin födselvikt. Vi är ju alltså över, med råge, men bara vetskapen om att hon ändå borde gått upp mer är stressande och ångestframkallande. Vi som inte gjort annat än ammat.

33 thoughts on “BVC stavas ångest

  • Eftersom det fortfarande inte går att kommentera hos dig Fifi så ja, det är stressande, mest för att det väcker en massa jobbiga minnen av ångest tiden med Lilla M.

   kram

 1. Hej
  Kom ihåg att hon fyllde 4 blöjor häromdagen. Det är ju faktiskt något att ha med i beräkningen. Min tös gick inte heller upp så där värst snabbt i början och det gjorde inte jag heller för den delen. Naturliga variationer!
  Du gör ett jättebra jobb med amningen. Kom ihåg det!

 2. Det är alltid jobbigt när ens små inte går upp så mycket som man själv vill att dom ska göra. Men alla barn går upp olika. Se lill tore. Han stod still i vikt under två månader. Och eftersom han vägrade mat, ersättning, välling och gröt så blev det att fortsätta amma. Men han var pigg och glad. Och min bvc-sköterska sa att det är det man ska gå efter :)
  Kram!!

 3. Jag vet precis hur de är, vi hade samma med O. Men de berodde på att min amning inte kom igång ordentligt förrän typ 5-6 dagar efter förlossningen. Jag började använda en elektrisk pump och höll på så ett tag för att stimulera+att hon fick ersättning. Sen gick de bättre! Men de är ju så olika de där och även oro kan nog påverka, så jag förstår dig helt å hållet! Håller tummarna att hon går upp lite mer till nästa gång! Att amma ska ju inte bli ett stressmoment så om de känns bättre med flaska tycker jag du ska köra på de! eller om de går att kombinera kanske? Kram

 4. Liw. Nu kommer jag med min förnumstighet igen. Vet du, hon behöver INTE gå upp i vikt enligt kurvorna. Det viktiga är att hon växer på längden. Lämna ångesten hemma, amma om du vill och låt bli att väga om du vill. Är hon mycket ledsen och inte går upp så mycket i vikt är det med sannolikhet så att hon gör av med massa energi med gråten, det är inte farligt men naturligtvis stressande för er föräldrar. OM du vill amma tycker jag du ska göra det! Du kan tilläggsmata med bröstmjölk ju :) be att få låna en pump på BVC eller kanske BB, dom har ibland att låna ut. Vill du inte amma, gör inte det. Och be då att få mjölkfri ersättning på recept. Det kan nämligen hjälpa mot ont-i-maget på Lilla A!

  Det viktiga är: glad bäbi = glad förälder. Och vice versa. Jag blir GALEN på att alla BVC:ar måste vara så jämrans enkelspåriga.

  Lycka till vännen.
  Krams!

 5. Vännen.
  Som jag känner igen mig i din ångest.
  Vägningsångesten är den värsta av dem alla.
  Försök att ta det lugnt.
  Försök snälla du.
  Om du tycker att det funkar med amningen så gör det det.
  Om du längst inne i ditt hjärta tycker att det fungerar så är det så det är.
  Om Bebis är mätt och nöjd mellan amningarna så är hon det.

  Jag fick rådet att stödmata med ersättning när Minsting var lika liten som Lilla A är nu.
  Jag som aldrig hade ammat förut kände mig som en förstagångsmamma och gjorde som jag blev rådd.
  Vi jävlades med drickmugg på kvällarna och det skapade ångest i sig.
  Efter ett par veckor hade Minsting plötsligt gått upp flera 100 gr och BVC sköterskan konstaterade att ”mamma har grädde i brösten” för det var minsann inte stödmatningen som hade orsakat viktuppgången.
  Näha, och varför skulle jag då stödmata var min stilla undran.

  Jag säger det igen, om du tycker att det fungerar med amningen så gör det det.
  Om hon kissar, bajsar ibland och inte skriker av hunger hela tiden så fungerar det precis som det ska.
  Självklart är det naturliga variationer i början av Bebis liv.
  Du kan det här Liw.
  Du kan dina bröst, din kropp och du kan Bebis.

  Styrkekramar, kärlek och en känsla av lugn skickar jag massor av till dig nu.
  Om du känner efter ordentligt så känner du hur dom kommer till dig genom luften.
  Från en ”gammal” morsa till en annan.

  • Ullrika och Eva Tack , för era råd, er erfarenhet och det lugn ni skänkte mig. Tack!
   Jag måste på nått sätt försöka slå bort de dåliga minnena från amningen med Lilla M så det inte blir ångestpannkaka av den här amningen också.

 6. Vi. Hade det lika med Colin. De. Kom fram till att han åt lite hela tiden och att det var därför. Vi fivk försöka. Dela upp måltiderna i stora mål istället men vi fick aldrif till det.

 7. hej gumsan, gå inte på bvc då! Jag gick bara dit när de fick sprutaorna. Allt för att slippa känna sig dålig. Det är ju det sista man behöver när man ammar!

 8. Så länge Lilla A är nöjd och glad (vilket hon är om hon inte skriker) så får hon i sig tillräckligt mycket mat. Kanske är du en av de som inte har så fet mat i brösten helt enkelt? Men mätt blir hon säkerligen flera gånger om!
  Har du gjort ett sånt fettest på mjölken – eller vad det nu heter?

  Och du fixar det här, men vill du inte gå och väga en gång i veckan så säg ifrån. BVC måste våga lita på dig som mamma också!

  För jag vet hur tungt det är. Nu var visserligen A större när bekymren kom, men jag har bara att tacka vår underbara BVC sköterska för att vi inte fortfarande står under täta läkarkontroller.

  Kram

 9. Jag kom på en annan sak också.

  Jag började med napp.
  Minsting hade ett gigantiskt sugbehov och ville helst ligga vid bröstet hela tiden bara för att suga.
  När han fick napp kunde vi få lite uppdelning på måltiderna så att det blev lite mer ”ordentliga” mål.
  Mjölken han fetta till sig lite mer eftersom mina bröst inte var helt utsugna hela tiden.

  Som jag sa tidigare…………du kan det här Liw.
  Känn efter, lyssna på dig själv och framför allt……….våga lita på dig själv.

 10. Gud så jobbigt, förstår precis! Stella gick ner cirka 10 procent av vikten, hade gulsot och var jättetrött. När vägningarna visade att hon inte gick upp tillräckligt med amning, även om hon gick upp, så blev jag helt knäckt. Så det blev tillägg i form av ersättning och det fortsatte vi sedan med tills för någon vecka sedan då jag slutade amma. Jag följde inte din blogg när du fick Lilla M så jag kan inte hela historien, men jag förstår hur jobbigt det är.

  Såhär i efterhand kan jag tänka att det förmodligen hade rätat till sig efter ett tag även med bara amning. Men det är inte hela världen att ta till ersättning. Hon har ju växt och utvecklats jättefint ändå!

 11. Det verkar som att bvc generellt är bra på att föda ångest, är det inte bebisar som går upp för lite så är det amning som måste funka på ett visst sätt. Tråkigt att det ska vara så och väldigt tråkigt att det redan har blivit så för er, hoppas att det blir bättre! KRAM

 12. Hej gumman!
  Du har fått så många bra kommentarer så det finns inte mer att säga. Jag håller med alla som säger att du vet bäst, ta det lugnt osv.
  Försök och njut. Stunden kommer aldrig tillbaka.
  Lilla M är en underbar tjej som förstår så mycket och får så mycket kärlek. Den tjejen vet vad hon vill och ger underbara kramar och pussar. Jag är tacksam för de veckor jag fick vara hos er.
  KRAM

 13. Åh, jag vet hur det är! Denna hets och stress och när de blir större verkar det ju inte ha spelat så stor roll. Släpp stressen om du kan, jag vet hur svårt det är. Stor kram!

 14. Usch jag förstår precis. Meja gick ner mycket i vikt efter att hon föddes och det tog henne 6 veckor att komma tillbaka till födelsevikt. Det var ett evigt springande på BVC, och tjat om ätande. Om hon är glad och nöjd så tycker jag inte att du ska oroa dej, om du tror att hon inte är mätt när hon ätit så ge henne ersättning. Det sk vara mysigt att amma, inte stressande och ångestframkallande!

  Stora kramar gumman

 15. Du måste inte gå på BVC. Du kan gå enbart efter ditt eget förnuft och känsla som mamma. Om du ammar och bebisen mår bra, då mår hon bra. Minns också att kurvorna är gjorda efter flaskmatade barns viktutveckling: de går oftare upp i vikt i en jämnare takt, medan ammade barn ”går i trappor” upp. Blir du stressad och mår dåligt av BVC så gå inte dit, det är inget tvång och det är många som inte går dit (jag, t.e.x…) Lita på dig själv, du kan det här.

  • Hej Josefin.
   Samma visa igen. Nejdå jag oroar mig inte så mycket för Lilla As vikt utan det är mest minnet av hur det var med Lilla M som ger mig ångest.

 16. Så länge hon inte sover och är apatisk eller missnöjd så räcker din mjölk! Så fortsätt amma och skippa extravägningarna om det är det DU vill. Annars så är det jättebra med ersättning också. Och extra vägningar om du blir lugn av det.

  Mitt tips: Fortsätt amma om du VILL det, köp hem ersättning att ha att ta till om du tycker att det verkar som att hon inte får tillräckligt med mat, dvs du tycker hon verkar sova eller skrika för mycket. Och köp amningste. Det är gott, det är vätska, och det ökar bröstmjölken.

  BVC är sällan jätteduktiga på vare sig amning eller ersättning och blandar ofta ihop fakta med tyckande och allmänna åsikter om hur det ska vara. Dvs de propagerar gärna för amning även när det inte är det bästa samtidigt som de ofta är snabba att rekommendera ersättning så snart kurvan inte följs. (vilket ju kan bero på när vägning sker i förhållande till mat/kiss/bajs)

  (Hittade hit från Ullis och är lite skeptisk till BVC/amning/ersättning, därav mina kommentarer fast vi inte känner varandra)

  • Hej och välkommen!
   Vi har haft våra turer med BVC med äldsta dottern vilket nu föder ångest då det verkar bli samma visa igen.
   Helt lugnt att du kommenterar, bara kul att höra hur andra resonerar kring BVC

 17. Usch, jag har ofta tyvärr känt samma sak. Inte i början dock, DÅ hade Elliot sin ”tjockis-period” hehe, men sen han började krypa vid 6 månader har viktkurvan ständigt pekat nedå…. Och så hans matvägran på det.
  Och tvärtom har det hela tiden känts som vårt BVC varit emot amning, iaf efter det rekommenderade halvåret. Så himla tråkigt och frustrerande.

  Tycker man ser var och varannan bebis flaskmatas/ges ersättning nuförtiden, så försök koppla bort den ångesten :-) och kom ihåg att BVC faktiskt är frivilligt…!

 18. Jag vet precis hur du känner. Jag hade ju oxå jobbigt med Leos viktuppgång och det var täta väjningar för oss för att han gick upp så lite varje gång vi var och vägde han så det blev så ångestladdat för mig. Vi fick ju stränga matningorder om amning var tredje timma dygnet runt (trots att han sov så bra nattetid, men vad gör man inte som nybliven mamma) det visade sig bero på att Leo somna ifrån amningstunderna den första tiden vilket gjorde att han bara snuttade, för jag hade massor med mjölk När vi sedan fick tipset om att bara ha honom i blöja så han skulle vara alert och inte somna så gjorde det susen, ökade jättebra i vikt. Men amningen blev ändå ett orosmoment eftersom det blev den starten. Så försök ta det med ro även om det känns jobbigt, prova tipset ovan om hon verkar somna och små snutta

 19. Fy, jag förstår inte varför de inte förstår på BVC hur jobbigt det är med alla pekpinnar. Min son gick upp runt 100-150 i veckan och min BM var inte alls nöjd med det, trots att det är ett helt ok värde och att det var helt uppenbart att allt var bra med honom. Jag ska också byta BVC nu med tvåan, och kommer att göra mycket klart för dem att jag inte vill ha en massa pekpinnar och onödig oro!

 20. Åh känner så igen det där, ångesten och allt! Ella gick upp första dagarna hemma, sen hade hon bara gått upp 20 gram, veckan efter gått ner 20 g. Då säger min sköterska ” Ella verkar inte vara riktigt nöjd” vilket gav mig megaångest och fick mig att känna mig usel!
  Ammade och ammade och ammade. Till slut fick vi börja med ersättning oxå och visst – då började ´hon gå upp lite, men inte mer än 100 max 200 i veckan.
  Det tog över 3 veckor innan hon ens var på sin födelsevikt för oss.
  Men hon var en glad och nöjd bebis, hon var visst nöjd! (det stör mig än idag när jag tänker på sättet hon slängde ur sig det på). Jag grinade och grinade och grinade i förväg innan Ella skulle vägas efter det.
  Ella har alltid följt sin kurva och legat bra, ändå måste de slänga ur sig saker!

  Hoppas det går bra för er vännen!

  Kom på att vi pratade förut om Lilla M och hennes säng – har hon ramlat ur den än eller har hon klarat sig? =)
  Kramis!!

 21. Vet du, de kurvor bvc använder baseras på 10 (tio) flaskmatade barns vikt/längd… det säger ju sig självt att dessa 10 barn näppeligen är representativa för alla barn, definitivt inte för AMMADE barn. WHO har tagit fram kurvor för ammade barn som baseras på betydligt fler barn, och barn som ammas, jag tycker du ska be din bvc använda dem. http://www.who.int/childgrowth/standards/en/

  Kurvorna ska endast vara en vägledning, barnets allmäntillstånd är det absolut viktigaste. En enstaka mätning säger INGENTING, skulle flera mätningar visa på nedåtgående viktkurva kan även det vara tecken på överkänslighet mot mjölk (precis som skrikandet).

  Vill du ha stöd i din amning finns massor av information på http://www.amningshjalpen.se/

  Lycka till!

 22. Så hittade jag nu det här inlägget och jag känner igen situationen helt och hållet – ja, jag hade kunnat skriva inlägget själv. Tur det finns bloggar där man kan få känna igen sig och få växa lite som människa! :)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>