Leksaker

Det här med barn och leksaker tycker jag personligen är intressant. Här hemma försöker vi köra en ganska minimalistisk syn på det hela. Inte saker bara för att utan vi försöker tänka till och fundera på vad som kan fylla ett behov. Mycket av det som det idag finns leksaker för är sådant som barn lätt kan använda sin fantasi till att leka ändå. Men det är svårt. Man vill trots allt att ens barn ska ha allt :-) Nu tycker jag vi har en bra mix av leksaker som passar Lilla M och utmanar henne både tillsammans med andra och själv logiskt, finmotoriskt och grovmotoriskt samt  språkligt. Om det är något jag har svårt att begränsa mig mot är det just böcker.

Senast i fredags köpte jag leksaker åt Lilla M, bland annat dessa ”pärlor”. Eller varför skriver jag senast, det var första gången sedan i jul hon fick leksaker. I och med att det tillkom några nya leksaker plockade jag bort sådant som hon vuxit ur sedan i julas, då vi rensade ur alla bebisleksaker, för att lämna plats åt det nya hon fick då och för att de ska ”glömmas”bort” tills miniärtan börjar leka med dem. Mängden hon har nu är okej så den taktiken kommer vi fortsätta med.

Inte bara försöker vi varva olika sorters leksaker utan även så har vi inte handlat leksaker till Lilla M för att hon är flicka utan i hennes leksakslåda finns det både bilar, en docka, klossar, duplo och mjukdjur. Leken har för mig inget kön utan är för alla barn att utforska sina intressen och begåvningar. Genom att erbjuda hela spektrat utan att överdriva mängden saker tror (och hoppas ) jag vi gör det.

Ska kanske tillägga att fredagens leksaksinköp var ett undantag, ett planerat sådant, men ett undantag. Vi har sagt att vi inte tänker handla leksaker i tid och otid utan det är något barnen kommer få när de fyller år och vid jul.  Sen har vi dock Lilla M som fyller år i mellandagarna så vi valde att istället försöka hitta lite leksaker nu inför sommaren och just några bilar för utelek och pärlorna  är saker vi har pratat om att hon ska få inför sommaren. Hur vi ska lägga upp det i framtiden vet jag inte riktigt, förutom att tusen saker av samma sak,  McD leksaker och annat ”tjaffs” kommer få hålla sig utanför vårt hem. Tråkiga föräldrar kanske men jag kommer vara stenhård på den punkten och det hoppas jag Magnus kan vara med.

Att Lilla M sedan helst leker med sina skedar och tallrikar, skor och mössor, det är en annan femma ;-)

Hur resonerar ni kring leksaker till era barn?

29 thoughts on “Leksaker

 1. Jag tänker ganska lika som du. Iallafall på punkten att om något nytt kommer in så tar vi bort något. Det är ingen idé att ha för mycket framme. Min sambo är nog lite mer ”gammamodig” och könsbunden i sitt tänk (än sålänge), och jag kommer nog få någon konstig blick eller två när jag t.ex. köper första dockan till Lucas. Men det kan jag ta! :-)

 2. Jag resonerar väldigt mycket som du. Neutrala och allsidiga leksaker och väldigt gärna bra kvalitet, dvs så lite plast som möjligt. Men, det återstår att se hur jag lyckas genomföra det och hur mycket verkligheten påverkar mig när den väl dyker upp.

 3. Mina barn har alldeles för mycket leksaker. jag rensar ut ibland. Men kombon på mig som gillar att köpa leksaker och bli för sentimental (oj, så löjligt det lät!) för att plocka undan blir det mycket. Men men .. kanske kan jag skylla på min mamma och att vi fick ha galet mycket leksaker när jag var barn? haha!
  Kram!

 4. Jag resonerar bara som så att Elin ska välja själv vad hon vill leka med. Just nu älskar hon allt som spelar musik. Hon börjar dansa på en gång. Till och med min väckarklocka som sjunger !icas egna varor! haha!. Jag tror att hon kommer inrikta sig på något estetiskt som dans eller teater när hon blir äldre, just nu verkar det så. Kan ju också vara en period bara (en lång sådan) och kan ändras men kanske kanske :)

  Och om ni är tråkiga föräldrar eller inte för att ni inte till mcdonaldsprylar tycker inte jag att nån har rätt tycka nåt om faktiskt. Kan inte komma på nån som skulle kunna ha med det att göra. Det är ju verkligen helt upp till er. Hemma hos mig kommer inte mumin eller några amdra troll in, mest för att JAG tycker att de är vidrigt äckliga, Tror inte att Elin tar nån skada faktiskt haha! Hon kan ha dem hos sin pappa om hon skulle önska sig det haha!

  Klart att ni ska hälsa på hemma hos oss :) Har ni vägarna förbi Gränna, som är stället jag ska flytta till, så måste ni ju bara hojta!! Det är ju ändå en turiststad med sevärdheter så det är ju inte omöjligt :)

  Kramar

 5. Resonerar som dej, dock är det svårare ju äldre Meja blir märker jag. Att helt välja menar jag. Just nu finns dock allt. Bilar, dockor, mat, tåg och lego, bara att hoppas att Meja fortsätter på den banan :)
  Även här hemma plockas saker bort när nya kommer till, och vi köper bara leksaker vid speciella tillfällen. Jul, födelsedag och självklart om det behövs något. Träleksaker är klart att föredra måste jag säga. Är inte alls förtjust i plastleksaker, går lätt sönder och blir fort fula…

  Kramar

  • ja det där med när Lilla M får en egen vilja, eller det har hon ju redan men än så länge går den inte ut över sådana saker som att få leksaker i affären eller specifika grejer.
   Då blir det svårare, men jag kommer försöka vara hård. Sten hård :-)

 6. Jag blundade och bara var här hemma. Myste med tore och gjorde bara några små måsten innan vi hämtade Edvin hos dagmamman .. haft en lugn men ganska tråkig dag. Vilket är precis det man behöver ibland :)
  Kram

 7. Ja, du vet ju hur vi resonerar. Det ska finnas yta att leka på, de saker han har ska rymmas i de lådor han har. Börjar det behöva stå på golvet ja då rensas något bort. Vi får lite väl mycket saker så det blir ganska hård rensning emellanåt. Böcker är vi sålda på också här hemma och en dag kanske sonen påverkas av det. Just nu riktar vi in oss på saker han kan pyssla med tillsammans med oss eller bredvid oss. Pärlor, sådana där knoppar du köpt till Lilla M, spel och pussel.
  I övrigt innehåller barnrummet allt från bilar, tåg, docka, spis med tillbehör. Hela spektrat, precis som hans garderob

 8. Nu skall du får min synpunkt. personligen tycker jag samhället är för mycket jag vill ha detta och jag gråter tills jag får min vilja genom, hur har folk råd? och hinner barnen ens leka med det. Att ha tråkigt idag verkar inte finnas på barns karta.

  Som spec ped tycker jag leksaker kan första mycket för barns vilja och utvecklas och lära, de begränsar dem i deras fantasi. De tar saken och leker, de behöver aldrig fundera över vad man gör. Barnens hjärnor behöver tänka för utvecklas, och man kan använda en enkel pinne och leka med, behöver inte vara dyra spel. Barn som får den möjligheten blir nästan paffa när de ser vad de kan åstadkomma med lite tejp och ett papper… :)

  Kan fortsätta i oändighet… haha men det är också en het potatis. Och en status fråga tyvärr, leksaker skall inte handla om det. men tyvärr så :(

  kan hälsa från peter att han inte aspirerar till det… :P Kram

  • Johanna – Kul att läsa. Jag känner att så som du tänker tänker jag med. Barn behöver få använda sin fantasivärld bra mycket mer än de gör med alla ”kitleksaker” som finns idag. Att leka med enkla leksaker som i barnets värld kan vara hundra olika saker beroende på vad fantasin tar dem trots att vi tycker de ser trista ut är bra mycket bättre än att de har hundra olika leksaker för ett endaste ändamål.
   Nä, färre och enklare prylar tror jag ger mer utrymme för kreativitet och fantasi, vilket i sin tur ger utrymme för utveckling.

 9. Ibland kan jag tycka att Neo har för få leksaker (vilket han säkerligen inte har) men vi kommer vara rätt så noga med att det inte ska ligga leksaker överallt och att det är så mycket att de inte ens vet själva vad de har att leka med.
  Just nu är hans favoriter klossar i alla dess slag, och Duplo :-)

  Ja vi hade tur att kommunen ville hjälpa oss. Det kan jag inte tänka mig att vi hade fått igenom i en storstad!
  Kram kram

 10. Tror inte heller han vågar erkänna det.

  Jag har en kille som nog vill träffa mig, men inte vågar säga det rakt ut, utan säger ta lån för åka bussresa hit? ( han bor typ 4mil från mig) haha

  Precis man måste få lov och använda fantasin, alla dessa tv spel filmer och gud vet vad, hälften av det skall inte ens barn se idag, vad hände med björnes magasin liksom? Dagens barn vet inte hur det är och ha tråkigt heller, dte måste hända något varje sekund, det är med hemskt. konstigt barn är stressade och mår dåligt..

  kramen

  • Jag är själv så sjukt dålig på att sätta mig ner och göra ingenting. och det är en rädsla jag har att det ska överföras på barnen för i mångt och mycket är det ett handikapp. att inte klara av att vara görolös och kunna njuta av det är en stressfaktor, en väldigt stor sådan också i perioder.

 11. Jag är jättedålig på att hålla inköpen begränsade till födelsedagar och jul :-) Vi köper leksaker när vi hittar nåt vi vill ha, oftast passar jag på när det är rea :-)

 12. vi håller med dig till punkt och pricka. sedan vill vi helst inte ha några som helst plastleksaker till astrid, men en och annan har slunkit in men det är dock ej från oss.
  jag sorterar bort det som hon ej använder med jämna mellanrum och byter även ut saker efterhand för jag vill inte att allt ska försvinna i en stor massa.
  men mest tycker hon om att köra vagn, leka i sitt kök och att måla. härliga unge hihi

  telefonen tll henne fick jag inne på audio video butiken här i helsingborg.
  vi var inne och skulle framkalla kort och hon ville ju titta på telefonerna och när hon inte fick blev hon ganska arg. men jag tycker att då får hon skrika för man får absolut inte leka med telefoner. det är inte ens ja hmm det finns bara inte. vare sig det är hemma eller en prototyp i affären.
  men försäljaren tyckte nog synd om henne som inte fick som hon ville och plockade fram den från en låda bakom disken och gav till henne. annars så har hon tidigare haft min mammas gamla mobiltelefon (dock med urplockat batteri). så det är tipset om ni inte kan få en i en elektronik affär att använda någon av era gamla avlagda som då inte har inbyggda batterier..
  kramar

 13. Min snart 7-åriga tjej och 4-årige kille har en hel del saker. Blandad karaktär och endel plast, en del trä, en del kommersiellt, en del pedagogiskt och så vidare. Har några grundregler som vi har klarat att hålla: aldrig köpa spontant när de är med, så att de blir vana att man inte kan tjata sig till. Vid intresse av t ex bokstäver, musik e dyl har vi köpt det som stimulerat dem då. I stället för att vänta ett halvår till jul då de inte är intresserade längre. Köper då hellre mindre till jul och födelsedag, då blir det ju ändåmycket från familj o vänner.
  Sen jobbar vi på att minska ägandet i mening att vi köper saker till familjen eller båda barnen. Och att motarbeta mitt, mitt, mitt utan att det blir vårt istället.
  Av släkten önskar vi en hel del präktiga saker men tillåter de som önskar köpa det vi kallar ”rosa plast”. Det blir någon sak som älskas en stund men som när den blir Bortglömd sorteras undan och lämnad vidare. Släkten är dock väluppfostrad så det blir inga mängder.

  • Låter sunt. Just det där med hur man ska hantera släkten är inte helt lätt. Ska nog annama det du skriver om att ta vara på intresset när det kommer. Vi gjorde så med ”pärlorna” jag köpte i fredags för dem älskar hon på förskolan.
   Tack för lite nya inputs och kul att du hittade hit!

 14. ja men eller hur är det jobbigt när de får saker som de älskar men som man själv känner ohh noo. som i ert fall spisen. den är ju inte så liten heller!
  men köp fina träleksaker till och ja tyg. astrid fick en massa fina frukter och grönsaker i trä med kardborre emellan så att de går att dela. plus tygmat från ikea.
  perfekt.

  ja men kolla upp det med mobilen, för ja vad gör man? det är precis som med datorn och fjärrisen. det är ju så intressant när de ser att man själv håller på.
  kramar

 15. Just sån där bricka vet jag själv att jag lekte mycket med när jag var liten. Hade en påse där alla ”pärlor” lades efter varje gång, för det var ju så trist att de försvann. Minns jag helt rätt kom de i en väldigt fin kartong med där man fick se diverse mönster (bla en anka som jag ser i minnet).

  Vad gäller leksaker försöker vi verkligen att hålla igen, men det är svårt när det dräller in från alla håll och kanter. Hon har högar med leksaker (mestadels begagnade dock) hos både farmor och mormor. Min inställning är att inte dra hem en massa krafs, utan det ska vara leksaker som är underhållande och lärande. Från början hade jag nog aldrig någon genusplan, eller har iaf inte tänkt i de banorna uttalat, men det är klart att tjejen ska ha en bil eller en traktor. Gärna så att dockan får åka på traktorn. Bilbanan och tågbanan är poppis, tätt följt av Duplo (det skulle vara överkonsumtion) och pussel. Fast mest går hon ju och pular med sånt som finns här hemma, det är ju ändå det som är roligast.

  (Sen ska erkännas att vi medvetet köper nya intressanta leksaker inför resor eftersom det är svårt att roa under långa sträckor annars. Lite duplo och några böcker till Thailand, en Pixibok ibland när vi ska åka längre sträckor i bil)
  Kram

 16. Vi har tänkt att det ska vara pedagogiska leksaker. Mycket av Colins leksaker räknar abc och 123 Colin är mest intresserad av sånt. Men vi har inte köpt mer leksaker än bilar till honom endå har han leksaker upp till taket. Min släkt skämmer bort honom rejält och säkert en gång i veckan får han nya saker och kläder.

 17. de mesta leksaker, om inte nästan alla leksaker, har Tyra fått i födelsedag och julkapp. Mesta delen är saker som vi inte skulle valt att köpa själva, som plast fisherprice som spelar låtar, och som enligt mig inte har en enda mening som leksak. När Tyra leker är det oftast att hon gör det som vi gör, så oftast funkar det bra med en koja som hon har, spegeln i hallen är en favorit, och sina vagnar som hon kör runt saker i hela tiden.

  När vi ska leka tillsammans med henne blir det oftast duplo, klossar och pussel. Hon har börjat intressera sig jättemycket för sina två pussel som hon har, och det tycker jag är kul, för jag gillar att hon får träna lite på det här med tålamod också. Hon blir ju rasande arg när hon inte får in en av pusselbitarna rätt, men det blir bättre och bättre för varje gång.

  Vi läser också mycket böcker, och vi har en del flikböcker som hon tycker om att sitta med själv. Man märker så tydligt nu hur böcker stimulerar språket, jag tycker det sprutar ut ord när vi läser.

  Saker vi funderat på att skaffa till Tyra: en låda med kläder och mössor och skor som hon kan klä ut sig i, hon är en riktig liten utkläderska, kritor och målarfärg och göra trolldel. M hade lekt med trolldeg på ÖF och Tyra hade tyckt att det var jättekul, hon pratar fortfarande om det.

  Men den där pärlgrejen du köpte i fredags tycker jag om. Jag lekte själv med en sån när jag var liten. Eftersom att Tyra fyller år en vecka innan jul så vart vi ju överrösta med saker då. Hon har namnsdag nu i april, och då tänkte vi ha en Tyradag för släkten och bjuda på tårta. Så köper vi lite utesaker till henne som hon kan ha i sommar, som spadar och hinkar och sånt. Får se om vi fortsätter med det så hon får en extra dag som inte är så nära inpå jul.

 18. Vi har nästan inte köpt några leksaker alls till Albin. Han har fått det mesta av släkt och vänner och ändå kan jag tycka att han har mycket leksaker. Han vill ändå helst leka med mattor, skedar och andra köksartiklar och verkar vara hur nöjd som helst med det. Och så vill han vara med och göra samma saker som vi. När jag städar får han en egen liten trasa. Jag är inte så mycket för vårt konsumeringsamhälle och försöker tänka ”less is more”, speciellt varje jul när det är som störst köphysteri. Men det är klart att även jag är påverkad och köper säkert mer än vad jag egentligen borde. Jag hoppas och tror att Albin hellre kommer vilja leka med kottar och pinnar när vi går ut i skogen, mot gosedjur, actionfigurer och dockor som jag ser att en del barn har med sig när de ska ut i skogen.

 19. Oj oj oj, den där leksaksfrågan alltså… Det finns nog lika mycket åsikter kring det som det finns människor i världen. Ja nästan. Och jag håller med om att det är bra att det finns en tanke bakom varje leksak och att den i sin tur fyller en funktion i barnets vardag, med motorikslärande etc MEN, den tanken spricker när barnet blir större. Totalt! Neo började intressera sig för leksaker (här pratar vi leksaker med bara, ur en vuxens synvinkels, en funktion – lek!) på riktigt vid 2 och ett halvt, framförallt för att han blev så påverkad av allt runt omkring honom; reklam på tv:n, dagiskompisar, kompisar… Han ville ha det där som låter så häftigt! Och det där som blinkar! Ju högljuddare och färggladare – desto bättre. Och det blir svårt att undvika i dagens smhälle tror jag. Sen gillar ju alla barn det mer eller mindre såklart. Och en McDonalds leksak kan i sin tur faktsikt också ha en lärofunktion; någon knapp man måste trycka på för att den ska låta, blinka, rulla…Mycket i Happy Mealsen är skräp men långt ifrån allt! Sen tror jag också att en leksak, oavsett om man ser på den ur en bra till dålig skala, fyller en extremt viktig funktion (kanske den viktigaste) för barnet – den utvecklar fantasin! När barn leker så flöööödar ju verkligen fantasin och i många fall spär t ex en blinkande bil på det flödet lite extra än vad en träbil kanske hade gjort. Neo leker dock fortfarande med vanliga pinnar som han hittar utomhus (fantiserar att de är pilbågar mm) så jag tror man inte kan sätta nån generell regel för leksaker. Alla barn är olika och jag tror att det bästa man kan göra är att se på lekandet ur barnets synvinkel. Får barnet sen ut något (glädje, lärandet, whatever) så låt barnet leka med den! Och sen kan du köra en rensning varje halvår och kasta de leksakerna som barnet inte längre leker med eller uppskattar. Och det oavsett om det är en Star Wars gubbe i plast eller en plocklåda i trä…

 20. Pingback: Blåbärsbarn och trollrumpor » Blog Archive » >Leksaker

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>