När amning går till överdrift

I dagens nätupplaga av AB publiceras  artikeln om 11 månader gamla Louise som dog på grund av näringsbrist.

Ett franskt föräldrapar står tillsammans åtalade för vållande till annans död. Flickan, elva månader gamla Louise Moaligou, dog av näringsbrist, trots att hennes mamma ammade henne regelbundet, skriver AFP.

Vitaminbrist

Sergine och maken Joel Le Moaligou från Saint-Maulvis i norra Frankrike tillkallade ambulans när deras dotter verkade livlös, men när ambulansen kom till platsen var flickan redan död.Sjukvårdarna tyckte att det var märkligt att den elva månader gamla bebisen var så liten och späd – flickan vägde bara 5,7 kilo – och barnet skickades till obduktion.Där konstaterade man att Louise led av grav vitaminbrist. Hon saknade nästan helt vitamin A och vitamin B12.

Ammades

Läkarna började då undersöka vilken kost flickan fått i sig och konstaterade att hennes föräldrar enbart gett barnet bröstmjölk. Båda föräldrarna var strikta veganer, som inte åt några animaliska produkter. Bröstmjölken var näringsfattig och gav inte barnet de vitaminer hon behövde.

I mina öron låter det här helt galet. Enligt artikeln har föräldrarna vid en niomånaders kontroll av flickan undanbett sig traditionell läkarvård för hennes hälsoproblem och istället behandlat henne med kål och lera. Visst att föräldrar har rätt att välja sin egen livsstil men på bekostnad av sitt barns liv? I mina ögon är det ett bra inlägg i debatten om amning. Visst nu blev flickan helammad till 11 månaders ålder vilket är ovanligt, mamman  är strikt vegan och dessutom undanbad de sig att få traditionell läkarvård åt flickan men ändå. Amning i blindo kan inte vara den rätta vägen. Amning utan kunskap om vad barn efter 6 månader behöver få i sig för komplement kan inte vara okej, näst intill barnmisshandel eller kanske misskötsel. Nä lite mer debatt  och information kring vad helammade barn över 6 månader behöver för tillskott och lite mindre fokus på vad barn som inte helammas går miste om kanske börjar vara på sin plats? Eller är det här extremfallet som kommer gå obemärkt förbi. Jag hoppas inte det, om inte annat för lilla Louise.

Artikeln avslutas med:

Enligt åklagaren har barnet på grund av den näringsfattiga dieten fått ett avsevärt försämrat immunförsvar och att hennes kropp därför till slut inte orkade längre.Föräldrarna riskerar upp till 30 års fängelse.Enligt deras advokat Patrick Quenel är de båda fortfarande veganer och ”helt medvetna om de misstag de gjort”.

Kan man vara helt medveten om vad man gör när det leder till ett barns död? Tragiskt.

lägger till en kommentar: Det jag menar med när amning går till överdrift är när man som förälder inte förstår att ett barn över 6 månader behöver mer näring och substans i sin kost än bara bröstmjölk för att utvecklas. Att tro att det här inte skulle hända i Sverige är i mina ögon ganska naivt, har mött flera mammor som helammat sina 8-9 månaders barn och som dessutom gått på diverse dieter under tiden. Dags att börja informera om faran med att indirekt utsätta sitt barn för dieter och inte bara kring farorna kring att inte amma. Det är vad jag kallar när amningen går i blindo.


29 thoughts on “När amning går till överdrift

 1. men herregud vad fruktansvärt. hur kan man ens tro att det skulle räcka med helamning så länge?
  jösses, ska genast läsa artikeln.

 2. Men fy vad hemskt!! Nej jag tror knappast de vetat att det skulle sluta så illa, men tycker nästan det är mer skrämmande att bvc inte tagit tag i det ordentligt när de märkt hon varit dålig. Och som du skriver, ett hemskt exempel på när ammnings hysterin går helt fel…

 3. Men fy vad hemskt!! Nej jag tror knappast de vetat att det skulle sluta så illa, men tycker nästan det är mer skrämmande att bvc inte tagit tag i det ordentligt när de märkt hon varit dålig. Och som du skriver, ett hemskt exempel på när ammnings hysterin går helt fel…

 4. sv: jaa verkligen ibland är det bra med rabattkuponger =) ,

  men usch va hemskt vilka idioter. ,o bara mjölk, barn ska väl äta ”vanlig” mat från 4 månader o inte bara leva på bröstmjölk. nää usch så hemskt hoppas dom åker in på livstid, såna ska verkligen inte ha barn.

 5. Usch vad hemskt. Faktiskt både för barnet och föräldrarna. Jag kan inget annat än beklaga dessa dåliga läkare som dom haft kontakt med. Uppenbarligen var inte dessa föräldrar medvetna om riskerna med sitt beteende. Någon borde satt ner foten!
  Ursäktar inte helt föräldrarna men det känns uppenbart att dom inte velat sitt barn illa. När vuxna inte vet hur man gör måste någon gå in och ställa saker till rätta.

  Känns bra att vi har lagar i vårt land som skyddar barnen. Ett sånt här fall vore nästan omöjligt i vårt land tror jag. Myndigheter hade kopplats in och hade inte föräldrarna ändrat sig hade dom tagit barnet.
  Skrämmande hur man kan låta folk göra så där mot sina barn utan att någon gör något!!

  Att ge 30 år i fängelse vet jag inte om det är helt rätt väg att gå här. Misstänker att dom nog är väldigt uppgivna av sitt barns död och förstår kanske inte vad som gick snett. Att dom behöver någon form av vård är underförstått. Men 30 år i fängelse. Det är väl ändå inte så att dom medvetet dödat sitt barn. Dom gjorde så som dom var övertygade om var rätt. Som sagt beklagligt att ingen stoppade dom!

  Att vara medveten i efterhand om sitt misstag är inte samma som att man var medveten om felet när det begicks!

  • Med största säkerhet fick de råd av barnsköterskor och läkare i Frankrike men körde på med sin vegan stil då det skulle vara ”bättre” för barnet… Vissa lyssnar aldrig på medicinskt vetande personal, jag är själv en av de medicinskt vetande personerna…..
   Sverige har desutom de starkaste lagarna som skyddar föräldrarnas rätt i Europa, detta skulle kunna hända här.

   • Ja jag tror dig, tror inte att det inte skulle kunna hända i Sverige och jag tror inte heller att de läkare och sköterskor de träffade inte försökte få dem att inse att deras dotter mådde dåligt. I mina ögon handlar det om föräldrar som i blindo ska köra ”sitt”race. Vegankost och helamning i blindo.

 6. Jag förstår inte riktigt hur man får artikeln till att ”amningshysterin gått för långt”. De där föräldrarna kan ju inte haft alla hästar hemma, amning eller inte, då de behandlar medicinska åkommer med kål och desssutom säger, när flickan dött av sina skador, att de är medvetna om sina misstag men att de är såna.

  Däremot gör jag kopplingen till föräldrar som tvingar på sina barn olika ”kostregimer”, om det nu är lchf eller veganmat eller skräpmat. Tror att sunt förnuft måste råda, inte att stirra sig blind på olika dieter som är gjorda för vuxna människor.

  • Sandlådemamman: det jag menade är att det kanske kan starta en debatt som är lite mer vinklad. inte bara kostråd för dem som inte blir helammade i 6 månader utan även för dem som fortsätter amma till största del ett bra tag efter. Har stött på många mammor i olika sammanhang som inte verkar förstå det här med att deras kost intag under amning påverkar vad deras barn får i sig. Kanske var otydlig men jag får ganska ofta känslan av att så länge man ammar så mycket som möjligt så är det den bästa vägen, oavsett om du äter ”normalkost”, lchf, vegankost eller viktväktarna så är allt bättre än att inte helamma. och då är det ju amning i blindo eller kanske snarare okunskap.

 7. Läste artikeln (och hamnade här =)), det är ju fruktansvärt hur man kan tro att ett barn ska klara sig så länge på enbart amning! Och som du skriver, man kanske borde fokusera på ammande barn också när man ger kostråd och inte bara på ersättningsbarn. Och ÄNTLIGEN ÄNTLIGEN säger jag så slipper jag kommentarer pga amningshysterin om att jag inte ammar mitt barn, för nu äter hon riktig mat som sexmånaders tjej.

  • Eockbarn: Kul att du hittade hit och lämnade ett spår :-)
   Jag känner igen det där. Det är inte helt lätt att hela tiden bli tvungen att förklara sig och försvara ett val, eller som i mitt fall fullbordat faktum att mjölken inte räckte. Det jag reagerade mest på var att det oftast var andra mammor som dömde, inte ”den äldre” generationen eller så utan andra mammor som helammade. Konstigt, ska vi inte stötta istället för att kritisera?

  • Emma – ja jag är nyfiken på om de blivit medvetna om sitt misstag i efterhand, när dottern redan var förlorad, eller om de förstod vad de utsatte henne för under tiden? Artikeln är ju på inget sätt uttömmande..

 8. Vad otäckt! Dessa människor behöver hjälp för de har helt klart levt i någon form av egen sjuk bubbla. Så tragiskt att ett oskyldigt barn behövde dö.

 9. Fy så hemskt!! Och jag blev genast lite glad för att Tore börjat äta mat och ”släppt” brösten på dagen .. för att få en stor bebis mätt och belåten och dessutom må bra på BARA bröstmjölk går inte. Skrämmande att läsa att det faktiskt finns dom som tror det ..
  Kramar

  • Ja, det är skrämmande. Och tänk så svårt det kan vara att få ett barn att släppa bröstet och vilja äta annan mat, men det är ju nödvändigt..

 10. Helt galet och läskigt. Men jag håller nog med ”sandlådemamman” till viss del, jag tror inte att det här har med amningskampanjer att göra utan att det snarare handlar om ett par riktiga knäppskallar (behandlar sjukdomar med kål??). Fruktansvärt tragiskt att det har fått gå så långt.

 11. Överdrifter åt NÅGOT håll är aldrig bra. Här kan man ju vara tacksamma för BVC i Sverige, även om det är frivilligt skulle de nog vilja att man kom in NÅGON gång och vägde/mätte. Avviker det för mycket har de väl iaf ögonen på föräldrarna.

  När det gäller självvalda specialkoster kan jag känna att för alla personer under 18 år BORDE det vara så att man ska följa rekommendationerna. Tex små barn ska inte tvingas leva veganer, vetetarianer, andratianer….
  Om inte så borde de få lämna prover för att dubbelkolla näringsintag.

  Lite ”lunchord” från mig, bloggar om kostrelaterat ikväll, själv ;-)

 12. Verkligen hemskt!
  Om de hade varit angelägna om att deras dotter skulle må bra så borde de själva ha sökt hjälp hos bvc för längesen i och med att hon vägde så lite. Det måste ju till och med föräldrarna ha fattat, att hon var onormalt liten.
  De måste vara sjuka båda två..

 13. Jo det kan visst hända i Sverige. Det finns en ny trend och där det anses att det är bättre att vara strikt vegan. Ja visst kan man vara det om man själv mår bättre men det får inte gå ut över barnet. Sen så får man som förälder tacka nej till den vård BVC erbjuder och då har man ingen kontroll över hur barnet mår. För den delen så hade mina föräldrar några affärskompanjoner som helammad deras dotter fast hon var 6 år! De tyckte det var det bästa för henne och förstod inte alls att BVC försökte övertyga dem att hon behövde mat. Min pappa hörde en dag hur pappan till flickan frågade sin dotter i telefonen: Raring, vill du att pappa skall ta något riktigt gott till dig? Som en banan? Min pappa var totalt chockad och den här flickan var gravt underviktig. Så det kan visst hända i Sverige! Ja amning är den bästa kosten för barn och det är den mest naturvänliga. Men som sagt ett barn över 6 månader behöver extra näring i sin kost för att utvecklas och tyvärr blir mjölken sämre ju äldre barnet blir. Detta måste man ha i åtanke.

  Hoppas ni mår bra och jag tänker på er. Så spännande att det snart är dags! Kram

 14. Amning hade räckt mer än väl om mamman ätit hälsosam näringsrik mat. Tycker det är uppseendeväckande vilken anti-amningspropaganda denna artikel står för. Det är inte bröstmjölks fel att dessa föräldrar åt näringsfattig mat. Skaffar man barn är det ens ansvar att innan under och efter graviditeten äta en kost som kan ”bygga upp” ett ny människa från grunden…

  Flera oberoende forskningsrapporter visar att barn ska helst endast ammas första 9-12 månaderna, sedan kan man introducera lite mat vid sidan om amningen som helst ska fortgå mer än 2,5 år, och helst upp till iallafall 4 år (4 år som dessutom är medelvärdet för hela världen). Smakisar kan man introducera från 9 månader ungefär. Vissa säger från 6 månader, men matsmältningssystemet är inte tillräckligt uvecklat för mat från så tidig ålder (människobebisar är i fosterstadiet i 12 månader inuti mammans kropp och dessutom i ungefär 12 månader till utanför) och endast bröstmjölk är därför att föredra för att undvika allergier och matsmältningsproblem etcetera under hela denna nya människas liv.

  Det är superviktigt att mamman äter mycket färska ekologiska grönsaker, gräsuppfött kött och dessutom organ såsom lever, hjärta, tunga, ekologisk kyckling (ät skinnet, det innehåller gelatin och massor med nyttigheter som bygger upp skelett, hud och leder) som får vistas ute och äta sin naturliga föda gräs, insekter och frön, och helst opastöriserade biodynamiska mjölkprodukter (mjölk, smör, grädde, kefir, creme fraiche) från friska djur som bara får gräs och hö att äta och inga hormoner och antibiotika, fisk och skaldjur från så rena vatten som möjligt, hemkokt gelatinrik buljong, fermenterad icke upphettad torskleverolja från ett bra märke som inte innehåller en massa tungmetaller, organic high vitamin butter oil, frukt, bär, olika alger…

  Det är mycket viktigt att män och kvinnor som planerar att skaffa barn och att gravida och ammande kvinnor också undviker socker, smakförstärkare, icke ekologiska matvaror – kött, grönsaker, frukt, spannmål, mejerivaror då de innehåller tungmetaller, hormonstörande ämnen, nervgifter och besprutningsmedel som faktiskt är gjorda för att döda. Icke-ekologisk mjölk innehåller fortfarande spår av DDT.

  Som sagt, bröstmjölk dödade inte detta barn, näringsbrist gjorde det. Hade mamman ätit en fullvärdig kost hade barnet frodats och varit mycket friskt och hälsosamt.

  • Li- du får jättegärna länka till den forskning du hänvisar till. När amningen för mig slutade fungera läste jag väldigt mycket forskning, som min BM hjälpte mig få fram, kring just för och nackdelar med amning. Vad jag kunde läsa mig till var inte det du hävdar.

  • Du kan inte ha egna barn va?
   För om du hade det och genomgått en graviditet och småbarnsliv på riktigt med väsentlig och faktiskt fakta skulle du nog inte skriva som du gjort.
   Och jag håller med Liw, länka gärna till dina källor så vi också får läsa vidare vart denna nonsens kommer ifrån för jag har aldrig heller hört något liknande..

 15. Berätta gärna för mig vad ni tycker är felaktigt och nonsens, samt vad det är för nackdelar med amning så skall jag absolut hänvisa er till den aktuella forskningen i ämnet.

 16. Detta handlar ju inte alls om amningen, utan om föräldrarnas okunskap och dåliga omdöme, dessutom skedde detta i Frankrike och tillför alltså inte mycket till den ”svenska” debatten kring amningen. På sin höjd kan det tillföra veganerna något. Många frireligiösa grupper har samma attityd(här i Sverige) mot modern medicin- en del skulle inte ens använda kål och lera, utan enbart böner till gud :P – vilket i mina öron är ännu tokigare.

  • Hej,
   Jag är fullt medveten om att det skedde i Frankrike och att föräldrarna var veganer. Dock friskriver det inte debatten om amning i sverige. Jag har stött på ganska många mammor som inte fattar att vad de äter när de ammar påverkar hur bröstmjölken tillgodoser barnets behov. I mina ögon spelar det ingen som helst roll om det är vegankost eller, LCHF, GI vad som helst, informationen kring vad en ammande bör äta för att barnet ska få i sig det den behöver är alldeles för bristfällig. Känslan i hela debatten kring amningen här hemma är att så länge man ammar är allt bra. Det är jäkligt mycket pekpinnar åt dem som väljer att inte amma, inte kan amma alls eller bara delvis om hur mycket barnet måste äta osv osv + att det byggs en känsla av att det är sämre eftersom det fortfarande sprids felaktig information kring till exempel allergi och amning.
   Välj själv vad du vill göra, men oavsett om du ammar eller ger flaska så ska det ske informerat, inte bara med orden Bra du kan/vill/tänker amma eller jaha, du är en sån. I mina ögon tillför den artikeln mycket till debatten. När ska informationen för ammande och icket ammande bli likvärdig?

   Sen att religion påverkar hur föräldrar tar hand om sina barn är minst lika hemskt, precis som det i mina ögon är konstigt att man kan stöta på mammor som tror ett 14 månaders barn klarar sig enbart på bröstmjölk.

Comments are closed.