En väldigt intressant artikel

Kom inte på någon bra rubrik, men den stämmer. I DN idag publiceras denna artikel. Den gjorde mig glad och eftertänksam. Författaren har studerat och tagit del av studier i USA kring hur barn utvecklas kreativt utifrån olika förutsättningar. Förutsättningar från framförallt föräldrar. Inte som att mamma kan måla då blir dottern talangfull utan utifrån vilket stöd/pepp/morot barnet får hemifrån.  Det står:

Föräldrar bör inte använda vare sig piska eller morot i för stor utsträckning. Det slår Eva Hoff, biträdade lektor i psykologi vid Lunds universitet fast. Viktigast är i stället att behålla och utveckla barnens inre drivkrafter.

– Och det sker inte genom hot om straff och löften om belöningar i första hand, menar Eva Hoff.

Hon har i flera år forskat om vad som påverkar barns kreativitet och om fantasins betydelse i leken. Enligt henne visar en rad internationella studier att flickor och pojkar som drillas hårt för att bli framgångsrika inte lyckas bättre än kamrater som får utvecklas mer fritt.

– Föräldrar och lärare bör snarare stimulera barnens inre drivkrafter för att de ska tycka det är roligt att lära sig saker och prestera.

Väldigt intressant om ni frågar mig. Även ganska självklart då jag alltid trott att kreativitet är något som föds ur friheten att skapa vad man själv vill. Dock verkar det finnas en stor grupp människor (föräldrar) som vill pusha sina barn att utvecklas i en viss riktning, snabbare osv. Nästan så barnen ska vara den som uppfyller vad de själva inte klarade av. Barn är individer och ska inte bära oket av sina föräldrars misslyckanden. De ska heller inte straffas eller belönas utifrån prestation, eller inte alls egentligen, finns bättre sätt att fostra barn och unga, men just straff och belöning när det kommer till prestation har de i den här studien och flertalet andra påvisat har en negativ effekt. De barnen presterar inte bättre och är inte kreativare än dem som får utöva sina intressen fritt, tvärtom.

Eva Hoff hänvisar till Teresa Amabile, kreativitetsforskare vid Harvard Business School, som visat att den som skapar under tävlingsvillkor eller tidspress inte lyckas vara lika kreativ som den som skapar utan yttre press.

– Inte heller den som utlovas en belöning klarade sig lika bra i hennes studier, säger Eva Hov.

Hon berättar om en klassisk studie där amerikanska forskare delade in i ett antal barn i två lika stora grupper. Bägge grupperna fick i uppgift att göra en målning och barnen i den ena gruppen utlovades en belöning när de var klara. Efter att alla blivit färdiga med sina målningar bedömdes deras resultat – och det visade sig att de som inte fått någon belöning klarar sig bättre.

Kan bara dra det till mig själv, och då är jag ändå ”vuxen”, prestations baserade belöningar gör mig bara nervös vilket INTE höjer min prestationsförmåga. Varför skulle det påverka barn positivt när många vuxna inte kan hantera den pressen på ett bra sätt?

Nä väldigt intressant artikel. Fick lite att tänka till om men framför allt kände jag att jag kanske inte är helt ute när jag tänker låta Lilla M välja sina intressen själv. Min och M´s del i det hela ska vara att tillhandahålla de olika instrumenten och verktygen för att möjliggöra kreativitet.  Sen att det ska finnas ramar som man som barn, ungdom och vuxen handlar inom det är självklart men dessa ramar kan skapas utan vare sig bestraffningar eller morötter.

Det här är något jag lätt skulle kunna diskutera i evigheter för det är just det här som vår ”kära” skolminister använder som orsak till att införa betyg i lägre åldrar – att prestationen skulle höjas om det var betyg inblandat. Enligt dessa studier så är det FEL. Betyg är för vissa bestraffning och vissa belöning, för alla är det inte dåligt men merparten kan inte hantera detta. Men det är som sagt en annan diskussion, kanske ett examensarbete för lilla jag.

11 thoughts on “En väldigt intressant artikel

 1. Hade jag inte varit död idag hade jag nog orkat läsa artilken i sin hel helt. Men får gå på vad nämner. och jag håller med dig.. föräldrar har en viktig roll och kan avgöra mycket för barnen. Barnens inre är viktigast inte vad man själv vill, man kanske många som har svårt och stilla vad man själv vill många gånger

 2. Åh det där med barns utveckling är så spännande. Jag har fått tre syskon under tre år efter jag fyllde 15. Såg deras utveckling systrar som bror och såg precis hur mina föräldras uppfostring formade dem. Var helt säker på hur jag skulle få mitt barn att må bra och hur jag skulle ge honom stöd att bli en lycklig individ och jag har faktiskt lyckats. Riktigt intressant. Hoppas er dag varit bra. Kram

 3. Haha ingen fara, jag har inte varit inne förrän nu ändå! Fullt upp i skolan verkligen, sista terminen nu ju! Jag ska försöka bli bättre på bloggen annars kan jag ju lika gärna lägga ner :D

  kram

 4. Klockan är mycket för en trött mamma, men tänker spontant på ett barn som är ensambarn och som alltid är ”bäst” – WOW vad du är duktig, bäst, otroligt…….. ungen tröttnar på allt. H*n har aldrig fått mothugg eller utmanas. Eller kämpat.

  Jag säger inte att jag ska ge motstånd. Men att mina barn ska få testa, prova, öva, utveckla färdigheter, sluta med något, börja med något annat……

 5. sv:Ja,jag hoppas verkligen att dte vänder snart. För det tär ju på mig också när han sover så dåligt. Jag skulle vilja vara en ännu gladare mamma om jag fick sova!

 6. Det är lite svårt det där!!
  Evelina (min äldsta) är otroligt långt framme i utveckligen och i sitt tänk! på en 4-5 årings nivå och jag har märkt att hon inte blir tillräckligt stimulerad på dagis utan snarare går bakåt efter att ha varit där!
  Det rättas ju till så fort vi kommer hem som tur är!

  Man märker hur hon bara letar efter info och kunskap att suga upp och jag försöker allt vad jag kan att släcka den ”törsten”, men det är inte alltid lätt då jag bara är utbildad barnpedagog..
  Hade behövt mer hjälp från dagis som har bredare utbildning och material!

  Sen tycket jag att man absolut ska ge beröm, men också kunna tala om när nått inte gått bra utan att det nödvändigtvis måste vara negativt! Man kan inte vara bäst på allt helt enkelt!!

  Intressant sånt här!!

 7. Jag har tagit del av undersökningen som den grundas på och jag tyckte det var mycket intressant! Är själv uppfostrad med hot och belöningar och överför tyvärr ibland det på mina egna barn. Men jag håller helt med och kommer själv ihåg från min egen barndom att det kändes så.
  Sen kan det väl vara bra med en morot ibland. I alla fall för den här mammans del!;)

  Hoppas du får en bra dag!
  Kram

 8. Intressant och helt i linje med vad jag själv tänker. Jag tror inte på belöningssystem eller att pusha mitt barn att prestera. Däremot bekräftelse i form av positiv respons på det han själv valt att göra.

 9. Å där trillade jag i ååhjaggörfel-grubblarfacket… fasen. Hur man än gör blir det ju galet!! Fast jag håller med. Mycket intressant artikel… bara rörde till det i ångestavdelningen hos mig…

  Krams!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>