Men för i helvete

Sitter och slösurfar och hittar den här rubriken på AB

6-åring knivstucken – för att han bar rosa

Jag trodde det var en riktig kniv men jag kan lugna er med att det var en matkniv, men oavsett skada så har hans jämnåriga mobbat och trakasserat honom i flera år UTAN att personal på förskola, skola och fritids har försökt stoppa problemet. Hur i helvete kan man som vuxen leva med vetskapen att på grund av mitt icke handlande så far ett barn illa?

Pojken har upprepade gånger under en lång tid mobbats av sina kamrater.

Det började på dagis och har sedan fortsatt i förskoleklassen och på fritidshemmet på skolan.

– Han har blivit slagen, puttad, nerdragen från klätterställningar, puttad, sparkad, skriver mamman in anmälan.

Jag mår fysiskt och psykiskt illa när jag läser artikeln, men mest blir jag arg. Flyförbannad till och med. Och ni ska vara lärare? Nä fy faen. Dessutom så har en i personalen bortförklarat det så här:

Trots att föräldrarna upprepade gånger pratat med personalen har de inte ingripit för att stoppa trakasserierna. Mamman skriver också att hon upplevt att personalen ”skyddar” dem som gör hennes son illa.

Hon säger också till Jönköpings-Posten att en i personalen avfärdat det hela med att man får vara ”beredd på att bli mobbad om man har rosa kläder på sig”.

Vadå man får vara beredd? Är våld och trakasserier okej över huvud taget? NEJ! Speciellt inte inom skolan där barn och unga ska lära sig att behandla varandra med respekt och ödmjukhet för att vi ska ha ett fungerande samhälle. Snacka fega vuxna som jobbar på den skolan. Pinsamt är ett av de ord jag vill använda men som blivande lärare så skäms jag å mina kollegors vägnar. Jag hoppas innerligt att NI aldrig mer får sätta er fot i en miljö med barn eller ungdomar om ni inte har den styrkan att kunna reda ut mobbning i en förskoleklass. Snacka om fel personal bland vår framtid.

Enligt lag är alla skolformer i Sverige skyldiga att ha en för varje läsår nyreviderad plan för likabehandling. Skolan är enligt lag skyldig att se till att barn och ungdomar i verksamheten mår bra och inte utsätts för psykiskt eller fysiskt våld. Några exempel ur skollagen kapitel 6:

2 § Bestämmelser om förbud m.m. mot diskriminering i samband med
verksamhet enligt denna lag finns i diskrimineringslagen (2008:567).

6 § Huvudmannen ska se till att det inom ramen för varje särskild verksamhet
bedrivs ett målinriktat arbete för att motverka kränkande behandling
av barn och elever.

7 § Huvudmannen ska se till att det genomförs åtgärder för att förebygga
och förhindra att barn och elever utsätts för kränkande behandling.

För förskoleklass gäller detta:

Kap. 9 Allmänna bestämmelser
Utbildningens syfte

2 § Förskoleklassen ska stimulera elevers utveckling och lärande
och förbereda dem för fortsatt utbildning. Utbildningen ska utgå
från en helhetssyn på eleven och elevens behov. Förskoleklassen
ska främja allsidiga kontakter och social gemenskap.

Jag kan visa er så många exempel ur skollagen och kursplaner som visar hur FEL de har agerat på den här skolan (om det som står i artikeln är sant vill säga) men varför skulle man ljuga om hur dåligt ens barn mår. Nä det här är tyvärr bara ett exempel på hur FEGA vuxna kan vara. Och det gör mig ont att det som i det här fallet finns vuxna med pedagogisk utbildning, som även bör vara så pass upplysta  att trakasserier inte ska få förekomma som är så fega.

Vad jag tycker om att man kan mobba någon över huvud taget, och speciellt  för att man som kille har rosa kläder, gillar nagellack och ballett, orkar jag inte ens kommentera, det är så absurt att jag inte kan ta åt mig vad det innebär. Men som en liten kommentar -  Barn har inga åsikter och värderingar från början utan förväravar dem i de sociala sammanhang de befinner sig (  läs t.ex. Bourdieu ). Det vill säga hemmet, förskola/skola samt fritidsaktiviteter är de sammanhang som väger tyngst när våra barn formas  till de samhällsmedborgare och medmänniksor de blir och vilka värderingar de kommer bära med sig.

Kom ihåg det, VI skapar och formar VÅRA barn.

14 thoughts on “Men för i helvete

 1. Jag läste också artikeln, och när jag läste igenom den så satt jag mest och tänkte att ”det är ju förbannat jävla skit att det ska behöva vara sådär, på grund av en liten sketen färg” o.s.v….

  Men det var när jag läste ”man får vara beredd på att bli mobbad om man har rosa kläder på sig” som jag satte i halsen! Vad är det för jubelidiot!! Jag blev så arg att lunchen åkte i golvet… Skithög!

 2. Tyvärr ser det sådär ut och dessa fall är låååångt ifrån unika. Överallt runt om i landet förnekas och ifrågasätts barn/unga ifrån vuxenvärden. Jag möter många barn runt om i skolor då jag föreläser om ämnet, som är utsatta och vet inte vad de ska göra. Enligt lag är skolorna skyldiga att agera så fort de får vetskap om händelsen. 1 100 anmälningar till BEO kom in under 2010. Det säger en hel del!

 3. Lät ju kasst det där om störiga ungar som jag skrev – visst är det fina barn det med, men de kanske skulle behöva…lite annan uppfostran eller lite mer stöd ellerja lite extra vuxna omkringsig skulle nog lösa det mesta…

 4. ja det är ju bara såååå sjuk! :(

  tack. får ta upp det på måndag. annars hade ja gått innan. men nu då ja ändå ska dit. så kan ja lika gärna vänta..

 5. Stackars barn!!
  Jag håller med om allt du skriver, pinsamt att vuxna som verkligen borde agera inte gör det!
  Hoppas ni får en mysig kväll.
  Själv sitter man och fredagsmyser själv, sambon jobbar…
  Men sen är han ledig två helger, lovely! =)

 6. Usch, det vänder sig i hela magen när jag läser sånt här!
  Uttalandet gör det hela ännu värre :-( ATt man får vara beredd på det bara för att man bär rosa!!?
  Hjälp!! Man blir mörkrädd!

 7. Det är sjukt! Vuxna människor som ska skydda och skapa trygghet…vad de har för åsikter gällande rosa kläder ska inte återspeglas i deras sätt att ta hand om barnen. Riktigt oproffsigt!

 8. Men vad hämskt. Vad arg jag blir! Jag har klätt min son i rosa millakläder idag och det tänker jag fortsätta med. Ingen ska någonsin få såra honom. Mina syskon blev mobbade för att dom var bruna och då satte jag ner foten direkt. Mobbing är det värsta som finns!

 9. Bra skrivet! Så sant. Reagerade också på att det överdrevs med kniven i nacken men det spelar egentligen roll. Bara grejjen att det var en kniv inblandad är tillräckligt hemskt i sig. Och han är bara 6-år gammal. En så liten människa. Var var alla vuxna??! Förjävligt hemskt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>