Vecka 39 ( 38+0)

Du är på dag 266 av 280. (95,4%).
Du är i vecka 39.
Du har gått 38 fulla veckor och 0 fulla dagar (v38+0).
Du är i 9:e kalendermånaden.
Du är i 10:e graviditetsmånaden
Du är i trimester tre.
Beräknat förlossningsdatum ons 23 dec 2009
Du har 14 dagar kvar till beräknad förlossning.

 

Mina tankar: 14 dagar kvar till BF, men nu börjar jag hoppas att det är åtminstone 22 dagar kvar tills Ärtan tittar fram, alltså några timmar in på nästa år. Inte för att jag vill vara gravid längre än vad nöden kräver, men för att Ärtan ska slippa vara född sist på året, kan inte vara så roligt. Kroppen blir tyngre, magen sjunker och jag känner av den där molande känslan i ryggslutet mer eller mindre konstant. Dock är det inget jag lider särskilt mycket av, kroppen har vant sig vid ”smärtan” och jag har på känn att grundnivån på smärtan hela tiden stegras, men att kroppen är så väl funtad att det inte märks i och med den ganska långsamma ökningen.

Nu är även barnvagnen på plats och imorgon kommer babyskyddet upp från Hälsingland, så efter det är ”allt” som behövs på plats, förutom bebis då vill säga ;-)

Bebis: Vet du om det är en pojke eller en flicka? En ledtråd är bebisens vikt – pojkar tenderar att vara något tyngre än flickor. Vid 39 veckor väger de flesta bebisar 3- 3,2 kg, men fortsätter bygga upp underhudsfett som kommer att hjälpa dem hålla värmen efter födelsen. Alla inre organ finns på plats och är färdigutvecklade, men lungorna tar längst tid att mogna helt. Det kan till och med ta några timmar innan din bebis andningsrytm stabiliserats efter förlossningen.

Det duniga hår som hittills täckt barnets hud försvinner och hudens rynkor är utslätade. Barnets avföring ”mekonium” som samlats i tarmarna består av en blandning av lanugohår, gallpigment, utsöndringar från matsmältningssystemet och celler från tarmväggen. Barnet förbereder sig att födas genom att samla på sig extra mycket energi för att klara sig under förlossningen och de första levnadsdygnen innan mjölkproduktionen kommit igång.


Kroppen:
Bestäm dig för att du är klar att föda ditt barn! Nu är du klar med förberedelser och du är redo. Känslomässigt känner man ofta blandade känslor, man är otålig samtidigt som man kan känna rampfeber.
Livmodertappen har i regel börjat mogna och mjukats upp för att underlätta förlossningsarbetet, i vissa fall försvinner den helt. Slemproppen kan lossna, men det är ingen garanti att förlossningen är på gång. Om den lossnar i tidigt skede kan den till och med återbildas. Slemproppen bildas i vecka fyra för att skydda ingången till livmoderhalsen. Den kan vara alltifrån genomskinlig i en geléaktig konsistens till brun-, röd- eller grönfärgad. Den kan även komma ut i små omgångar och vissa märker inte ens av den.

 

Posted in Okategoriserade

12 thoughts on “Vecka 39 ( 38+0)

  1. Vad skönt att snart ha det överstökat! Jag har hela 11 veckor kvar jag…
    Gå gärna in på min blogg och fyll i enkätundersökningen som vill färbättra förlossningsvården :)
    Lycka till med förlossning och bebis och allt!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>