Boxer Robban är MIN våta dröm

Tydligen så är Robban ett sexobjekt, någons våta dröm och alla mäns största konkurrent . Nu har han har blivit anmäld. Och dömd. Han är tecknad och för sexig.

Anmälan
Anmälaren skriver att reklamen är sexistisk då den visar mannen som ett objekt då han ligger i denna utmanande pose. Fokusen på könet och dess storlek har ingenting med produkten att göra och även om så vore fallet är detta inte ett bra sätt att framställa varken män eller kvinnor på. Figurens mycket muskulösa kropp och det stora könet är en stereotyp och orealistisk framställning av mannen som skapar press både hos yngre och äldre män. Oavsett om reklamen är tänkt att vara humoristisk eller ej reproducerar den en stereotyp bild av mannen som stark, snygg och välutrustad.

Måste väl visa bilden också antar jag.

Okej, han är halvnaken, vältränad och ler. Men att det skulle vara kränkande? Vad hände med alla H&M billboards i slutet av 90-talet. Parfymreklamen på tv eller colgate som vill få oss att tro att män kommer flytta vår bil om vi använder deras produkter för vi får ett bländande leende. Är inte det också kränkande, vilseledande och ger kvinnor och män högt ställda förväntningar? Kanske för vissa men att tro att det som visas i reklamen är sanning är väl naivt om något. Att få mindervärdeskomplex av en TECKNAD figur vet jag inte vad jag ska tro om. Ett skämt? Avsaknad av humor?

Reklamombudsmannens bedömning
Enligt Internationella Handelskammarens (ICC:s) regler för reklam och marknadskommunikation artikel 4 första stycket får reklam inte vara diskriminerande ifråga om bland annat kön. Enligt tidigare praxis anses reklam som framställer kvinnor eller män som rena sexobjekt och som kan anses kränkande (sexistisk reklam)vara könsdiskriminerande. /…./

Även om avsikten med annonsen var att presentera en humoristisk koppling mellan mannen i underkläder och produkten i sig framställs mannen genom sin pose och brist på kläder som ett rent sexobjekt på ett sätt som kan anses kränkande för män i allmänhet. Att annonsen är ett bidrag ur en tävling vars syfte är att deltagarna ska tänja på sina reklamkoncept saknar betydelse för bedömningen. Reklamen är därmed könsdiskriminerande och strider mot artikel 4 första stycket i Internationella Handelskammarens (ICC:s) regler för reklam och marknadskommunikation.

Jag blir lite förvånad och ledsen. Nog för att jag tycker att diskriminering är allvarligt, det ska bekämpas och vi behöver statliga myndigheter som jobbar mot just diskriminering på olika plan. MEN urholkar vi inte begreppet om vi låter tecknade/animerad figurer göras till normativa? Vad är då barbie, när ska hon anmälas?

I mina ögon verkar det vara dags att fudnera lite kring vad vi vill med samhället. Ska vi  ropa diskriminering åt höger och vänster på det här sättet tror jag snart ingen lyssnar och det gör mig ledsen, arg och lite rädd.

Så kvinnor, vad tycker ni? Är Robert ett sexobjekt? För det är på den grunden de har dömt. På grund av att Robert anses vara ett sexobjekt så är han även då könsdiskriminerande.

I mina ögon är det lika tokigt som att de dömde en serietecknare för barnpornografibrott. Någonstans måste väl ändå det egna ansvaret att förstå skillnaden mellan verkligenhet och fiktion träda i kraft? Eller är det så att dagens befolking vill slippa ansvaret så därför bryr vi oss inte om att kritiskt granska innan vi ropar? Jag har då inget svar, sitter här chockad och tycker att annonsen har ett tydligt humoristiskt budskap.

Hela uttalandet kan läsas HÄR och på AB skrivs det här

// och nej, han är ingen våt dröm, på sin höjd en mardröm.

8 thoughts on “Boxer Robban är MIN våta dröm

 1. I förhållande till hur kvinnor framställs i medierna är väl detta ingenting! Jag tycker att det är lite humoristiskt med att låta honom ligga i boxershorts när det är reklam för ”boxerpaket”. Det finns mycket värre saker än detta utifrån diskrimineringssynpunkt.

 2. Jag blir bara jättearg!!! Så många små flickor som lägger sig under kniven för att varenda tidning, sida på nätet eller var du än vänder dig ser ut så där fast med tjejer. Åh, vad förbannad jag blir. Kanske vore på sin plats med jämlikhet där med?! Ska nog sätta mig och skicka anmälningar om varenda j***a tidningsomslag…

  *andas in och ut*

  Annars hoppas jag du får fortsatt trevlig kväll.:D
  Kram

  • Jojsan – jag kan bara hålla med. Vart är det farliga i en tecknad figur när kvinnokroppen framställs som den gör i tid och otid. Sen kan man ju fundera, hur lite tål vi svenskar, har vi ingen humor…
   kram

 3. Förlåt men jag börjar faktiskt skratta för det är så jäkla dumt! Jag menar kom igen! Fasen vad folk orkar hålla på?! Varför är allt nu helt plötsligt så fel, så farligt? Det är klart att diskriminerings frågan är ytterst viktig sak men ibland känns det som att det sätts fokus på fel saker. Kom igen folk, slappna bara av och lev istället. Sätt fokus på barnen som far illa istället. En tecknad figur är en bagatell i mina ögon. Oavsett kön.

  Jag önskar er en fin fredagskväll iaf! Massa kramar till er sötisar!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>