Nattsudd ( vad heter ditt/dina barns kön?)

Här hemma har vi de senaste dagarna funderat kring vad vi ska kalla det kvinnliga könet när vi pratar med Lilla M. Frågan dök upp helt naturligt när hon hittade det och nu allt mer frekvent undersöker det. Jag tycker det är svårt, jag vet att det ”allmänt vedertagna” namnet på flickors kön på förskolor och liknande är snippa ett ord jag inte riktigt kommer överens med. Jag tog i alla fall upp den frågan och andra intressanta samtalsämnen med Lilla Ms faster när jag kom hem från jobbet. Samtalet landade tillslut i manlig och kvinnlig sexualitet och vad olika namn på kön innebär i olika situationer, jäkligt intressant faktiskt. Jag har nog inte tänkt speciellt mycket på det men insåg under samtalets gång att jag har olika namn för mitt eget kön beroende på situation. Hos gynekologen heter det en sak, med sambon en annan och med kompisar en tredje och så vidare,  ganska konstigt egentligen.

Mannens kön har jag två namn på och det ena är egentligen gångbart i alla lägen. Hur kommer det sig att det inte finns något ”universal” namn på det kvinnliga könet medan männen har flera till sitt. Är det för att det fortfarande är skamfyllt att prata om sitt kön som kvinna? För att inte tala om att ta på sitt kön.

Jag funderar ganska mycket på det här för jag vill uppfostra mina barn till att nakenhet och sexualitet är något naturligt och något man väljer själv. Visst kommer vi förklara i vilka lägen det är mindre ”lämpligt” att stoppa handen i byxorna eller klä av sig naken, men jag vill aldrig att det ska bli något de skäms för. Men hur ska vi komma dit? Just nu låter jag Lilla M upptäcka sig själv. När barnet upptäcker/pillar på sina öron, näsan, naveln och knät är det lätt att säga just precis vad det är och sedan veta att det ordet, just öra,  kommer  örat alltid att kallas oavsett situation.  När det kommer till kön blir det helt annorlunda. Läkaren kommer med största sannolikhet kalla det underliv eller vagina, kompisen mutta, mus eller muff, förskoleläraren snippa och pojkvännen fitta. Olika namn för olika situationer men även för olika åldrar.

En annan anledning till mina funderingar är att jag ändå är ganska medveten om det här med genuspedagogik och känner att jag vill göra ”rätt” från början. Min intuition säger mig att det är dags att ge kön ett namn så att ongen till den  hyfsat genuskorrekta mamman inte blir en könlös varelse som i femton års ålder inte vet vad könet ska kallas. Jag blir kallsvettig vid tanken. Jag vet inte alls just nu, men så är klockan också långt efter läggdags. God natt eller kanske snarare god morgon på er som läser detta.

P.s. Vad kallar ni könen?

42 thoughts on “Nattsudd ( vad heter ditt/dina barns kön?)

  • Jenny – Haha, jepp, lagom snuskigt till en ettåring ;-)

   Sara – ja du, vad är rätt eller fel? Min starkaste motsättning mot snippa är att det påminner för mycket om såssnipa, jätte fjantigt. Sen att det mer låter som en kvinnlig form av snopp, kan inte vi få ett eget ord? Måste det bli en omskrivning av mannens ord för sitt kön…

   Ida – så mycket lättare. De ord som används för männens kön är inte alls lika laddade eller knutna till en viss ålder. Snopp, det kan ju användas när som helst till vilken jäk*a snopp som helst ;-) Hallongrotta motsätter jag mig även dosa, fast jag vet inte varför, men Josses tanke är minst sagt smart..

 1. Läste ditt inlägg halv 5 imorse då jag inte unde sova
  hahaha Jag har faktiskt också tvekat inför namnet snippa. Jag
  tycker det låter lite snuskigt. Vet inte varför, men det känns inte
  rätt i min mun. Jag kallar den iaf för kissen. Fel av mig kanske,
  men jag gör det som känns bra för mig =)

 2. Det är mycket lättare med pojkar. Snopp på pojkar och män.
  Möjligen kuk ibland men jag tycker det låter lite för hårt. Snopp
  är bäst På flickor har jag sagt snippa eftersom jag inte har hört
  något bättre, mutta på kvinnor men då är det ju mer vuxna. Undra
  vad tonåringar har *hm* Hörde iaf av Josefine att hon säger dosa
  vilket jag gilla. Hennes flickor fick dessutom en liten dosa med en
  spegel i som sin dosspegel så att de kunde titta på sig själva.
  Vilket gjorde att dosa blev ännu mer finurligt. Det värsta jag hört
  är nog hallongrotta :D

 3. RFSU har tagit fram ordet snippa för att det ska bli
  lättare och öppnare för tjejer. För oss (jag är delvis utb sexolog)
  är det en självklarhet att säga snippa och snopp för barns
  könsorgan. Enkelt och tydligt. Eftersom snippa är det vedertagna
  blir det nog konstigt för de barnen som lärt sig ex ”mus” när alla
  andra säger snippa. Jag rekommenderar varm att använda ordet
  snippa. (och tror du kommer vänja dig)

  • Karin – Jag har på känn att det blir snippa vi använder, är väl så illa tvungen när det är det som förespråkas både av RFSU och förskola. Personligen tycker jag att det är både förminskande och förlöjligande då det känns som en omskrivning av ”storebror” snopp. Sen är väl frågan vad kommer en 15 åring kalla sitt kön? Har svårt att höra snippa komma över deras läppar.. :-)

   Linda- Puppa används i mina hemtrakter hudiksvall med. Är nog lokalt förekommande där ikring om inte annat..

 4. vi kallar det för puppan. Eller puppsen, eller
  lill-puppsen. Jag brukar fråga Tyra om hon vill torka puppsen, och
  jag brukar säga när jag byter blöja att, ojoj,nu är det blött på
  puppsen, det måste vi torka bort. Min mamma sa så om mitt kön när
  jag var liten, och jag tycker än idag att det känns naturligt att
  säga, och inte är speciellt laddat. Jag kommer ju från Sundsvall,
  såvitt jag vet kallar nog de flesta sina småtjejers kön för puppan
  i Sundsvall, här i Sthlm har ingen hört talas om det. Vi kallar
  småtjejrs bröst för tissar också. Vi satt och kollade på SVT på
  Nicke. Fast Tyra gillar mest Dagens Grattis sången och gungar hela
  hon när sången kommer. Vi har 1 DVD, och det är Drömmarnas
  Trädgård. Den tar jag fram när hon måste varva ner lite. Hon älskar
  Macka Packa.

 5. Vilket intressant inlägg! Jag kallar det för snippa än så
  länge men har ingen aning om vad som kommer att kännas mest
  naturligt när de tex kommer upp i tonåren. Svår fråga men
  intressant. Kram

  • Stina – tack! Just det där med när de kommer upp i tonåren är det som sätter griller i huvudet på mig. Hojta när du kommit fram till nått vettigt..

 6. Pingback: Mamma Stinas Dagbok » Snippor & snoppar

 7. Jag själv kallar mitt underliv för slida, vagina eller
  mutta. Snippa är relativt nytt för mig, men det kommer bli det
  eftersom man kör med det på förskola… Snippa är bra mycke bättre
  än det min mamma kallade min mutta för när jag var liten -
  framstjärt… Usch och fy för det…!

 8. Haha vilket härligt inlägg! Du livade precis upp min morgon =) Har hur som helst också tänkt på det där, varför det finns så sjukt många ord på tjejjernas könsorgan. När jag var liten kallades den för hönan, vilket såklart är helt sjukt. Mina föräldrar är finlandssvenskar och det folkslaget är ju lite speciella i sig =) Tror inte alla finlandssvneksar använder det ordet dock såklart men eftersom mina gjorde det trodde ju jag att hela världen gjorde det också och jag fattade verkligen ingenting av det namnvalet! Tror till och med att jag fick svaret ”för att den heter så” när jag ifrågasatte. Och särskilt jobbigt var det ju såklart när jag lärde mig att tuppens motsvarighet också kallas höna… Kopplingen gick liksom inte fram, konstigt nog =) Så när jag hörde att det tagits fram ett helt nytt ord (snippa) som ska användas på BVC och förskolor etc så blev jag jätteglad. Det finns förjävligt många konstiga ord på våra kön. Hönan, framstjärten, hallongrottan, slidan. Usch. Så jag kände mig lättad när jag hörde talas om snippa. Snippa klingar fint och går framförallt inte att relatera till något annat (särskilt inte till något djur ;) Snippa passat dessutom ihop med snopp som jag tycker passar bäst på killarnas private parts. Det låter så självklart på något sätt. Snippa och snopp. Så de orden tänker definitivt jag använda framför mina barn och så får de döpa om de när de blir större om de känner för det =)

  • Linda – kul att kunna göra din morgon :-) Hönan har jag hört från andra finlandssvenskar, som du skriver, kanske inte helt jätte bra med djurnamn. Mus har jag funderat på mycket, varför? Piper det när de kissar`?

 9. Fiffi kallas det här hemma och har kallats så sedan långt innan jag fick barn.
  Framstjärt har jag inte alls förstått, skulle det innebära att tjejer har två rumpor och inget kön då? Tanken är absurd.
  I övrigt (utom vissa groteskare varianter så som köttros) så tycker jag det är kul med många olika namn – Kärt barn har många namn!
  :D
  Ser inget fel i att vi har många namn, ett namn som dock är gångbart i alla lägen om man absolut vill ha ett är just Vagina. Det var allmänt vedertaget långt innan snippa ordet kom (jag har oxå ont av namnet snippa, men mer för att det påminner om en båt i mina öron – snipa).
  Vagina är fint, enkelt och funkar överallt och hela tiden, alla vet vad man pratar om då.
  Underliv funkar oxå bra.
  Vet inte vad folk menar med att inte vi har ord som inte är gångbara hela tiden för det har vi, ord som alla fattar med en gång precis som för killar.
  Jag själv har valt namnet Fiffi för att jag tycker det är sött, sedan kommer hon få välja själv när hon blir äldre efter vad som passar hennes smak, lite som att få döpa sin docka till vad man vill.
  Läser till lärare nu och vill oxå vara genusmedveten, men tror inte namnet på vårt kön är ett problem om inte vi väljer att störa oss på det, det är då det blir ett problem. Vårt kön har lika många namn som killars i ordboken vad jag vet så vi är inte åsidosatta där direkt. Annas har killars kön massa olika namn det med föresten =)

  • Joanne - Jag menar inte att vi inte har namn på vårt kön, har hört både fina och som du säger groteska varianter. Vagina tycker jag är bra likaså slida det som ”de lärde” menar är problemet med de två namnen för könet är att de egentligen bara syftar till just själva håligheten och inte till de yttre delarna av vårt kön.
   Snippa förknippar jag med en såssnipa eller som du en båt och känns mest som en omskrivning av ”storebror” snopp vilket isåfall både blir förlöjligande och förminskande.
   Visst medvetenheten sitter inte i vad vi kallar vårt kön, utan i hur vi pratar om det och vilken öppenhet vi har kring både den kvinnliga och den manliga sexualiteten, dock tycker jag att vettiga ord för könen som ger dem den ”status” de förtjänar underlättar i samtalet med barn, tonåringar och vuxna.

 10. Läser mot högstadie/gymnasie.

  Alltså visst förstår jag diskussionen, men ja, snopp eller kuk syftar ju bara till ”pinnen” och inte hela paketet heller liksom, så vi har ju namn på fler saker i vårt underliv, klitoris, inre- och yttre blygdläppar oxå slidan, vagingan, hålet osv osv.
  Toppen tycker jag och jag känner lite som du säger att snippa är en omskrivning av snopp och varför skulle jag vilja kalla min fiffi för annan snopp eller för rumpa(framstjärt)??
  Inte klokt.
  Jag kör på slida, vagina eller fiffi beroende på vad jag känner för eller situation.
  Allt funkr, alla fattar och jag är stolt över min fiffi så oavsett vad det kallas av andra så väljer bara jag hur jag ska ta det.
  Det är, för mig, inget problem just genusmässigt att vi har olika namn för det, folk fattar, vi fattar och om vi har on och säger vagina så fattar de att vi har ont i eller runt hålet annars får vi specifiera – Jag har ont i klittan, eller – jag har ont i inre vänstra blygdläppen. Funkar fin fint! =)

  • Joanne – skönt är kanske fel ord men det är ändå det att se att det inte bara är jag som tycker snippa är en omskrivning av snopp. Och visst du har rätt, snopp/kuk är ju bara pinnen, eller som det ska heta på Familjeliv, kärlekspinnen. Nä så länge vi inte förlöjligar könen så funkar ju egentligen vad som helst? Eller?

 11. Hahaha jag läste igenom kommentarerna och såg att någon nämnt ordet köttros haha! Fan vad äckligt, men roligt haha! Kommer inte att användas här hemma iallafall!

  Karln säger snippa, och jag dras med mitt barndomsord som jag själv framförde till mamma och syskon när jag var liten. ”mamma den här har jag hittat. Det är en snuska” och alla asgarvade, men det heter fortfarande snuska i min familj! Dock vet jag inte om jag tycker att det ska användas av Elin på förskolan (haha) så det är inte det ordet jag tänker säga till henne. Men jag vet faktiskt inte vilket ord det blir, har inte tänkt på det förrän nu när du nämnde det.

 12. Jag skrev ett helt blogginlägg istället, med några av mina åsikter. http://gryyneet.blogspot.com/2011/01/bf-och-kon.html

  Jag förstår att snippa kan kännas lite ovant och konstigt, men tycker samtidigt att det är synd att folk ska motarbeta det när det ÄNTLIGEN har kommit ett ord som inte ska vara stigmatiserande och nedvärderande och så vidare mot tjejer och deras kön och sexualitet.

  Och när de kommer upp i tonåren – om man nu vill vara öppen och ärlig och kunna snacka om sex, varför då inte FRÅGA sina barn vad de själva säger?

  Förresten länkade jag dig, hoppas det var ok.

  • Karin – Jag hoppas verkligen inte att det upplevs som att jag motarbetar ordet Snippa, däremot är diskussionen och inlägget ett sätt för mig att arbeta med mina motstridiga känslor inför just ordet snippa.
   Håller med dig kring framstjärt, så länge det inte blir vad Lilla M kallar sitt kön är jag nöjd.
   Har inte ens tänkt så långt som att de kommer kunna besvara den frågan själv, tack för den insikten :-)

 13. SV: nej absolut inte så jag menade, utan det var ett allmänt uttalande bara. :)
  Ja än så länge har jag bara plockat lite, nu äter jag lunch :)

 14. Ja det problemet har vi direkt inte ju , här blir det snopp !
  Men när jag var liten så kallade både mormor & mamma det för musasnusa ! ;) Fråga mig inte varför . men jag tycker det är ganska gulligt faktiskt , lite löjligt men gulligt :) haha ..

  men som du säger , pojkvännen säger fitta & kompisen mutta/mus , Dagis – snippa & doktorn underliv . :) Haha .. så sant som det är sagt .. :)

 15. Jag säger alltså dosa. Det sa mina föräldrar och det är väl vanligt i Tornedalen. Jag har inte tänkt så mycket på det förrän på senare tid. De äldre barnen är i som bekant i yngre skolåldern och är helt okej med att vi säger dosa hemma hos oss och snippa på skolan och bland kamraterna. Just ordet dosa är ett rätt passande ord egentligen, både i meningen ”liten ask” eller ”apparat som man styr med”. ;-)

 16. Vi har det ju lätt eftersom vi fick en pojke.. =) Enligt mig så är snopp det enda passande ordet den dagen det är dags att han lär sig..

  För tjej så tycker jag att snippa, framstjärt mm är ganska löjligt och anser att slida är ett bra ord för en flickas kön…
  Förstår inte alls det jobbiga i att säga just slida…

  Vad jag vet så har jag alltid vetat att mitt kön heter just slida, och inte har jag blivit skadad för livet för det.. =)

  Hoppas att allt är bra annars! Själv har vi ju en liten sjukling här hemma med hög feber.. .

  Kram

  • Moa - Fusk du! ;-) Jag var ju helt säker på att det var en snopp på Lilla M när hon kom så det kanske är därför den här frågan vållar sådana problem. Slida är jag också uppvuxen med, hör dock folk som tycker att det är har att göra med knivfodral och visst, men ord kan ju betyda flera saker. Säger emot mig själv i den meningen då jag tycker snippa påminner om en båt (snipa) eller såssnipa MEN slida är inte en variant av snopp.. Kan ju hålla på hur länge som helst men jag förstår vad du menar Moa :)

 17. Jag har länge varit motståndare till ordet ”snippa”. Hemma hette det mus och som vuxen kallar jag min egen för mutta. Jag grubblade länge på samma saker du tar upp här och svaret kom helt naturligt när Evina själv började kalla sin för snippa. Det är vad de säger på dagis och vad kusinerna säger. Det har tagit ett tag för mig att vänja mig vid det men jag gör hellre den uppoffringen än att mina barn blir osäkra på vilket ord de ska använda i olika sammanhang.

 18. Ja, Slida är även fodral till kniv och snopp heter den vita
  fläcken på hästens mule. :) det är väl jätte bra att orden används
  i andra sammanhang oxå så blir det inte så laddat. Problemet är ju
  trots allt skapat av oss vuxna inte våra barn. :) kram

 19. haha ja visst har du rätt, på sätt och vis iaf. Jag
  personligen anser att allt är ok att driva med och förlöjliga om
  tiden och platsen är den rätta. Man kan tex skratta en del åt hur
  kön faktiskt ser ut avsett vilket kön det är, rätt lustigt
  faktiskt. Men det är ju skillnad på att förlöjliga i skkämtsamma
  förhållanden och att förlöjliga och mena allvar eller helt enkelt
  racka ner på en person beroende på vilket kön de har. Är ju
  faktiskt en stor skillnad på de två olika sakerna. Tex kommer här
  en vits som förlöjligar till viss gräns: Mia och Tom sitter i
  sanden och leker när Mia pekar på Toms snopp och frågar ”-vad är
  det där?” ”-Min vattenledning” svarar Tom stolt. Mia tittar på
  honom och säger strax ”-Fy. vad omodernt! Min är inbyggd!”

  • Joanne – fast man måste skilja på harmlösa skämt och att döpa en köns specifik kroppsdel till något som inte ”känns rätt”. Vagt jag vet men det är svårt att förmedla känsla i text just i det här fallet.

 20. Hej! Vilket spännande inlägg och väldigt många delade
  åsikter. Jag har själv en dotter på ett och ett halvt år och det
  börjar verkligen bli dax att välja ord för flickans könsorgan.
  Hemma kallade vi den för ”BLOMMAN”. Jag tycker att det är ganska
  fint men funderar fortfarande… (forhoppningsvis inte allt för
  länge till)

 21. intressant intressant. Lite skoj att höra att det finns andra som tänker lika. Vi sa pullan när vi var småm vilket jag alltid skämdes för. Man kallade ju hönsen för samma sak och det hade vi många haha. Men just nu säger vi snippa, vilket jag tycker är fint, men har svårt för att säga. Det känns inte rätt helt enkelt. Läste att en som kommenterat säger puppan eller puppsan. Det gör jag tummen upp för. Ska fundera på det ett tag :D

  • Ida- jo det blir lite funderingar kring det här ämnet framöver. Det börjar bli dags att använda ett namn snart, väldigt snart.

   Moa Kul att du hittade hit! :-) Välkommen.
   Jag funderar också, ännu mer efter alla kommentarer här ovan ;-)

 22. snippan säger vi här hemma. var inte så glad för det fösrst
  men arbetar ju på förskola och där är detde som gäller så det är
  helt naturligt nu. men när jag var liten var det kisselisan så det
  var jag inne på annars hihi

 23. Här hemma säger vi Snippan. Jag hade också jättesvårt att
  hitta ett namn som jag trivdes med, men när hon började förskolan
  så blev det enkelt att säga samma som dem. När jag var liten sa vi
  noppan, det skämdes jag över i tonåren men så här i vuxen ålder kan
  jag nog se att det inte var själva ordet. Det var inget man pratade
  om över huvudtaget, så det kändes nog pinsamt vilket ord det än
  var. Bara lite jobbigt att man får noppror på byxor och tröjor o så
  :)

  • Lisa – det var ett nytt ord, noppan. Det är just det där jag vill komma ifrån, att de ska vara konstigt att prata om könet. Jag har fått för mig att det inte alls är lika laddat att prata om snoppar. Varför isåfall och vad kan vi göra åt det? Jag tror på att göra det till en naturlig del av livet, MEN då måste jag har ett namn för könet som jag trivs med..

 24. Jag vet inte alls vad som är rätt och fel. Men jag har alltid varit väldigt öppen med min flicka och jag har förklarat att det finns många olika namn på snippor och snoppar, och jag har även berättat vilka dom namnen är. Hon har också en bok i ämnet som förklarar sexualitet och hur barn blir till, även homosexualitet. En bok som riktar sig till barn alltså… jag vet dock inte om det är rätt. Jag har vänner med barn i min dotters ålder (8 år) som inte alls tycker att barn ska veta sånt. Jag vet som sagt inte vad som är rätt och fel men för mig har det känts viktigt att hon vet..

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>