Mammabloggare var är ni?

Vad är en mammabloggare för dig?

Nu när sambon har kvällsvecka på jobbet har jag mer tid för surf on the internet och av någon konstig anledning så blir det mycket bloggar. Inte bara bloggar som skrivs av föräldrar utan även andra. Jag har dock upptäckt en sak i dagarna som gör mig lite förbryllad eller jag vet inte riktigt vad- det verkar vara väldigt många som ska gå på ” Mammablogg galan 2011″ i maj.  Varför?

Vad är egentligen en mammabloggare? När jag har sökt svaret under dagen hamnar jag allt som ofta på det som jag snarare skulle kalla modebloggar eller kändisbloggar, inte det som i mina ögon är en mammablogg. En mammablogg är bloggar där jag kan följa vardagen med barn inte bara vilka kläder de köpt, vad för paket de fått och från vem, vilka event de ska på eller delta i tävlingar de blir sponsrade att hålla i utan en vardag där tankar, åsikter, problem och glädjeämnen ryms. Men vart är dem? Jag hittar nästan ingen sådan blogg bland BlogLovins 50 största föräldrabloggar. Inte heller bland Vi föräldrars bloggare eller Mamas. Skit trist!

Fick hem Mama för ett tag sedan, kommer inte ihåg om det var det senaste numret eller det innan, de hade i alla fall ett antal kategorier där de utsåg ”Årets”. Typ årets ”karriär mamma 2010″ eller var det 2011 och vet ni vad? Det var bara kändisföräldrar. Fine,  de är också föräldrar och gör ett lika bra jobb som någon annan förälder men blir det inte lite fel? Jag vänder mer troligt på huvudet när det åker förbi en ambulans med blåljus än om en kändis passerar vilket säger en del om hur ointressant jag tycker deras liv är. Att leva det livet, om ni förstår vad jag syftar på, är inget som lockar och är verkligen inget jag längtar efter. Att då göra dem till dem som ”lyckats bäst” som föräldrar, vara dem som vi ska läsa om, hylla och se upp till. Jag är starkt emot det. Varför inte lyfta fram en slitande  trebarnsmamma som jobbar skift när det kommer till ”årets singel förälder” istället för en singel kändis med en 15 årig son på halvtid? Nä jag köper inte konceptet, jag blev till och med så illa berörd att jag ringde och sa upp prenumerationen samma dag. Mama är i och för sig en tidning som riktar sig mer mot föräldramode, barnmode, prylar, barnrumsinredning, resor och dylikt än själva föräldraskapet och det är så jag börjar uppfatta hela innekretsen av mammabloggare också.

Varför har det blivit så att de stora mammabloggarna är mer inrednings och modebloggande än vad det är föräldrabloggande? Varför ska det vara så perfekt, så tillrätta lagt och så otroligt fokuserat på vad andra tycker och tänker?

Hurra för en mammabloggala, eller varför inte en mammagala, där vi kan träffas och umgås, ha trevligt och kanske samtal med de som sitter bakom skärmarna. MEN att betala dyra pengar, tycker nog det är ganska dyrt när man är föräldraledig, för att gå och ”titta på” kändisbloggare, modebloggare, inredningsbloggare det går jag inte med på. Kan tillägga att jag följer glatt några av dem som blev nominerade till årets bloggare/mamambloggare i finland och där är det då bra mycket bättre kvalité och bredd. Kanske är dit man ska åka nästa år istället :-)

JAG ska inte gå på mammablogg galan 2011, men om det är några i Umeå med omnejd eller ja i hela detta avlånga land, som känner för en trevlig afton, med eller utan barn hojta, så kan vi ha vår egen lilla mammagala ;-)

30 thoughts on “Mammabloggare var är ni?

 1. Jag har också tänkt på det, många som bara bloggar om prylar osv. Förvisso gör jag också det ibland men gör det oftast när jag har hittat ngt jätte fint. Jag kan tipsa om några som bloggar om vardagen och samhällsfrågor. Typ jag ;) hehe när jag har tid att läsa om samhället slår jag till. Sen http://www.gryyneet.blogspot.com, och carolineofmamlo.blogspot.com. Sen finns det en massa andra. Jag vet faktiskt inte vilka som är de såkallade toppbloggarna så jag har inte läst om dem. Kramis

  • För mig handlar inte mammarollen om konsumtion utan om att ha en fungerande och ibland ganska påfrestande vardag, vart kommer en ny kaffemaskin i veckan in i den ekvationen? Nu Överdriver jag lite men det känns trist när man börjar leta ”mammabloggare” och bara trillar över de som använder sig, bloggen och sina barn som reklampelare för att få prylar. Nä, då gräver jag hellre djupt och hittar de som är ärliga och skriver från hjärtat. Nån tävling här och där fine, lite shopping och allt det där gör ju alla men varje dag, varje vecka? Skriver ju själv om mina loppisbesök, barnvagns funderingar och jag deltar i tävlingar, men någon måtta försöker jag ändå hålla på vissa saker.

 2. Finns det inga strumpbyxor med halkfötter? :)

  Jo 1600:- gick det på och då hade jag fått 600kr i rabatt. Jag går inte hos folktandvården utan hos en privat.

 3. En mammablogg är för mig en mamma som skriver om Mammalivets alla sidor- inte endbart barnmode eller sånt utan lite av varje men med fokus på barnen och livet med barn… Jag tycker jag är en mammabloggare :D
  Och ja, jag hade gärna träffats och haft en riktig mammagala- tyvärr är ju Umeå lite långt bort :D
  Kram
  MammaMorran- funderar på livet & Barn med ADHD/Autism

 4. Hej! Spännande att du blev ”rekommenderad” till min blogg :-). Jag har varit inne hos dig förut tror jag. Håller med dig i ditt inlägg faktiskt. Tänkte samma tanke häromdagen när jag insåg att….min blogg blivit just en sådandär ”mammablogg”!!! Huhh….jag brukade skriva både det ena och det andra och vädra åsikter hejvilt. Och då inte bara utifrån min mammaroll! Jag tror att man omedvetet blir påverkad av de bloggar man läser. Nä, skärpning på mig!
  Kram på dig

 5. Fan va skönt! Känner mig riktigt nöjd när jag läser ditt inlägg. För jag VET att jag är en äkta mammanloggare. Jag visar för Sören min dotters bajskorvar Hahaha.
  Och nej. Jag ska inte gå på galan

 6. åh jag håller med dig, men jag kan tycka att det är svårt att hitta en balans. jag har en hel del tävlingar, men jag gör inte ett inlägg varje gång jag handlat något, den här konsumtionshysterin som drabbar föräldrar är ju helt sjuk. det finns ju de som har julkalendrar med prylar varje dag till sina ettåringar!

 7. Härligt! Jag bloggade om detta förra veckan=). Jag funderar på att starta en fb grupp för oss som bjokottar mammablogg galan haha! Tyvärr är det ju så att man kan få en hel del bitter kritik över detta men det är bara en markering från min sida att det har gått lite överstyr med saker! Kul att också DU bloggar om detta! Läs ikapp i min blogg så ser dfu allt jag bloggat sista tiden, precis samatankar! (Har inte sett detta tidigare, som du skrivit alltså!)

 8. Intressanta tankar, jag är inte intresserad av såna där blogg-galor över huvudtaget, det känns aningen krystat att hylla folk som redan hyllas. Kändisar får mer och sponsras osv.

  Jag har kategoriserat mig som föräldrablogg på bloglovin för jag i första hand skriver om mitt liv som förälder men även skriver om livet som student. Eftersom jag bara inte är mamma så försöker jag lägga till allt i min blogg livet som mig, mamma, student och madde :) .

  - hehe ja den här kändes ju skit svår, vad är en kyss? :

 9. Ja du vad är en mamma blogg egentligen. Jag har mina egna tankar kring det där. Jag personligen anser mig vara en mamma blogg för blogga är om mig inte mina barn. En mamma som bloggar om vardagen med barnen i fokus anser jag mer är en barn blogg. Låter kanske lite snurrigt. Men jag använder säkert begreppen fel.

  Men jag är en mamma och jag bloggar alltså är min blogg en mamma blogg. Men fokus är inte på mina barn utan på mig och mina tankar kring mitt liv. Att barnen är med ibland blir naturligt då dom är den stora delen av mitt liv.

  Men detta med all inredning och klädköp hit och dit kan jag bara inte förstå. Såna bloggar överger jag omgående tyvärr för det lockar mig inte ett dugg!

  • Du väcker en tanke hos mig som jag inte tänkt för ut. Om jag ska se det som du så är jag i så fall en mamma/barnbloggare, kanske en familjebloggare eller ska man då kalla det föräldrabloggare? Nå, det är svårt med begreppen, men precis som du så blir det kortvariga besök hos dem som bloggare om prylar och kläder.

 10. Jag räknar nog inte mig själv som mammabloggare. Eller rättare sagt jag har nog inte ens tänkt på vad för bloggare jag är, jag bara .. är ;)

  Men visst vore det roligt att träffa ett gäng mammor utan att det kostar skjortan. Hyra stugor och softa runt i mysbrallor och bara lära känna varandra mer ;)

 11. åå ja hade såååå jäkla trevligt då det va mammagala första gången. träffa så mkt rolia människor. dem flesta var ju varnliga mammor som vi. jag åkte absolut inte dit för å träffa större bloggerskor. nope.. va åkte dit med en vän. näst aår så kommer det bli ännu roligare då det är fler man känner som ja dit. som man lärt känna.

  å visst det är jäkla dyrt. men det innehåller ju en massa skoj. plus att man kan ju betala mindre för mindre paket.. va absolut dyrare än första gången. men nu är det mer i paketet kan ja ju säga. å i sthlm vilket ja gillar eftersom ja bor här :P va ju i göteborg då..

  å ja ser fram emot det där så jäkla mkt. längtar tlll maj. en ny liten bebis å gala =)

 12. Var länge sedan jag var inne på din blogg nu. Kul att jag hittade hit igen =)
  Grattis till bebisen i magen! Spännande!

  Jag kan verkligen hålla med dig om att endel mammabloggar är otroligt tillrättalagda och kommersiella. Man undrar ju var ärligheten finns?

  /Malin

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>