För att det är lördag?

20120421-120021.jpg

Vi kan nog numera officiellt säga att Lilla M får äta godis. Idag fick hon 10 små godisar (mest non stop) i en påse när vi var på ICA. Denna påse visade hon sedan stolt upp för alla i och utanför affären och för alla vi mötte på vägen hem.

Jag är strukturellt emot att ge barn godis och sötsakernas intåg i Lilla Ms medvetande hade gärna fått vänta. Men å andra sidan så har godis nu varit väldigt laddat ett tag. Vi börjar närma oss ett normalt förhållande nu när hon får smaka. Kanske är det bättre att avdramatisera sötsaker? Inte så att det ska vara fri tillgång, finnas hemma eller vara något barnen får vid varje bilresa/affärsbesök/sjukdom eller filmkväll, men att det ändå är naturligt. Inget som bara ges på lördagar och därför måste ges på lördagar. Missar man några veckor är det inte hela världen. Målet med helgen ska inte vara en påse godis. Godis äter man för att det är gott, ibland trösterikt, men oftast för att det är gott. Om det är en chokladboll till kaffet på måndagen när vi tar oss en fika i parken eller popcorn framför bompa på fredagen spelar egentligen ingen roll. Det är gott, oväntat och en liten, om än lyxig, bonus i Lilla Ms värld.

9 thoughts on “För att det är lördag?

 1. Så resonerar vi också. Vi har sett att totalt godisförbud kan leda till det motsatta: gränslöst ätande när möjlighet ges. Vi har förvisso inte introducerat godis eller läsk ännu, men lite fika får hon när vi fikar. Men som du säger så är det med måtta. Vi tror också på en avdramatisering av hela grejen, men väntar så länge det går.
  Ketchup fick hon smaka första gången på vår umeå-resa.

 2. Här hemma är det lite si och så det där med lördagsgodis. Oftast glömmer både vi föräldrar OCH ungar bort det. Men nån lördag ibalnd komms det ihåg och små chokladägg köps hem (både godis och leksak på en och samma gång, toppen tycker såklart ungarna !!).

  Men till oss själva glömmer vi sällan bort att köpa godispåsen till, haha !!

  Kram

 3. Vi har gett Lovisa sött ett bra tag nu. Det enda vi undviker är godis och läsk. Vi ger när vi själva äter och vi ger just för att lära henne att äta allt med sunt förnuft. Att inte göra en stor grej av något. Det verkar funka för hon är inte helt galen efter go saker. Väljer ofta frukt före Bullen. Choklad är hon dock galen i men det ligger nog igenerna ;) ha en fin lördag sötnosar! Kraaam

 4. Här var det fika ute och sedan en fruxoklubba. Ja, man har nog mer tillbaka om man inte förbjuder för då blir det nog galet när det väl är ok.
  Kram

 5. Emmi var nog två innan hon fick se en godisbit första gången och då var det en gruvligt salt en och så tog det ett år till innan hon vågade prova nästa bit ;) Numera har vi inte särskilt strikta regler gällande godis utan tänker som ni. Vill man ha en bit ur påskgodisskålen och det råkar vara onsdag? Tja. Då får man en bit. Kanske. Men har man varit busig hela veckan funkar det liksom inte att fråga efter lördagsgodis. Typ.

 6. Vi resonerar som er och kör på lite då och då. Ibland blir de lördags godis och ibland nån kaka en månd em när vi fikar. Kram

 7. Vi har resonerat som ni..fram tills nu. Bianca tjatar om godis heela dagarna och är ett monster i affären för att hon vill ha godis. Så nu tänkte vi plocka bort det helt ett tag. Erbjuda popcorn eller grönsaksstavar om vi ska mysa till det. Försöka få bort den här godis-hysterin hon verkar ha hamnat i.
  Kram

 8. Håller med dig, Judit fick inget förrän ett tag efter sin två-årsdag, däremot hade hon fått äta chips tidigare. Hon säger rätt ofta att ”jag GILLAR godis” men det enda hon äter är just nonstop. Och väljer oftast vindruvor om det finns framme….
  kram j.

 9. Oj så stor hon blitt:)
  Jag har inte ”lördags godis” på B utan han får då o då, Äter ja så brukar han få smaka.. Är man med mormor så brukar de bli godis, men de är inte varje gång han får godis när vi är i affären, som tur är då jag är flera gånger i veckan i affären:P

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>