Det finns hopp även i det könsstereotypa leksaksutbudet

Att jag är emot de könsstereotypa leksakerna har nog inte gått någon förbi. Jag förstår verkligen inte varför killar skulle gilla tuffa lekar, fordon och riddare medan tjejer skulle gilla dockor, princessor och att laga mat. Jag förstår verkligen inte. Kanske är det för att jag själv som barn lekte mest med pojkar, sprang i skogen, byggde kojor, cyklade ikapp, pallade äpplen, lekte skola i lekstugan, klippte håret av mina barbiedockor så att de inte skulle vara så tjejiga och hjälpte mormor laga mat. Var jag onormal? Eller är det så enkelt att mina föräldrar tillät mig att leka med det jag själv ville och tyckte var roligt?

Hur som helst, idag snubblade jag över den här artikeln om lekmer och den ger mig hopp. Hopp  om att barn även i framtiden kommer få utvecklas med leksaker av alla sorter oavsett kön. Att det ska bli mer accepterat att killar klär sig i rosa, leker med dockor och lagar mat i stålmannen dräkt samtidigt som flickor leker pirater, klättrar i träd och bygger Riddar lego. Tack!

– Jag vill också poängtera att vi inte har gjort det här för att plocka poäng och fördelar. Jag är 71 år och när jag växte upp sågs det inte som normalt att pojkar ville leka med dockhus men jag tycker att barn ska få leka med precis vad de vill.

 

Tänk va, 71 år och även han har förstått att barn ska få leka med precis vad de vill. Tänk om fler kunde få den insikten.

Med snubbla menar jag så klart att länken till artikeln dök upp i mitt twitterflöde. Som vanligt är det där det händer. 

.

9 thoughts on “Det finns hopp även i det könsstereotypa leksaksutbudet

 1. Åh härligt! Spindelmannen (”spindelhenen”?;-) med dockvagn var ju så snyggt. Är också less på det tydliga sträcket mellan pojk och flick när det gäller leksaker såväl som kläder!

 2. Har nog aldrig träffat någon som inte låter barnet leka med vad det vill… Stellas favoritleksak är hennes docka men såvitt jag vet har vi inte prackat på henne den. Hon har även bilar, bollar etc…

 3. Jag skulle bli överlycklig om mina barn ville ha ett dockskåp och dockor. Men dom vill inte det. Istället vill dom ju ha alla (för mig tråkiga) bilar, traktorer, lastbilar och grävare … och jag köper hellre en leksak som dom VILL leka med än en leksak som bara kommer att ligga och skräpa i ett hörn.
  Kram

 4. Jag var både pojkflickig och superflickig. Här hindrar vi inget utan kök blandas med bilar och pärlpyssel med brottning. Det enda vi riktigt håller oss bort från så länge det går är prinsessasaker. Och hello kitty förstås.

 5. Förvisso inreder och klär jag könsstereotypt men som du vet så tycker jag bara att det är snyggt. Sen får alla klä sig som de själva vill. Leksaker köper vi sällan utan Lovisa får använda fantasin. Men jag köper ibland sådant som jag märker att hon gillar. Just nu är bilar, dockvagnar, böcker och gungfåret klara favoriter. Kramar i massor!

 6. Jag blev glad när det här dök upp i min feed, men… jag kan inte förstå hur folk kan se att det är en pojke i dräkten? :)

 7. Javisst är det så det ska va, ungarna ska få leka med vad dom vill. Jag har ju en dotter som oftast vill leka traditionella tjejlekar, brukar ibland tänka att jag kanske omedvetet påverkat henne till att bli sådan. Jag har dock försökt få henne att leka mer ”vilt” men hon har inte haft det i sig.
  Oftast är det väl så att tjejer kan leka med vad dom vill utan att någon tänker på det, det är nog tuffare för en kille som vill leka med barbiedockor t ex, det finns ju faktiskt föräldrar som inte tillåter sådant, det är tragiskt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>