Lilla A 9 månader

Idag blir Lilla A nio månader. Helt otroligt vad fort tiden går.

Lilla A är en nöjd tjej, skrattar mycket, äter mycket, kryper mycket och tycker om sin stora syster mycket. Just nu är det roligaste hon vet att vara delaktig när Lilla M busar, men om inte Lilla M är hemma så nöjer hon sig med det näst bästa – gå vagnen.  Öppna förskolan är annars en favorit. Mycket barn och stora ytor att träna sina färdigheter på. Även Lilla Ms förskola är rolig att besöka, tänk vad med saker det finns som vi inte har hemma tycks hon tänka och kryper direkt in till bilhörnan.

Hon äter i princip det vi äter, minus salt/hårt stekt, men får till en början plocka själv och sen toppar vi med mosad mat tills hon är nöjd. En portion mannagrynsgröt på morgonen med katrinplommonpuré står hon sig på till 10 då det är frukt som står på schemat. Sen sover hon oftast. Väldigt olika hur länge men 30 – 90 minuter är standard. Kl 12 äter hon lunch en normal dag, lunch bestående av rester från dagen innan eller det som finns hemma. Mellis med Lilla M vid 14. Smörgås, yoghurt, frukt, keso. Allt  slinker ner. 16.30 äter Lilla A Middag oavsett om vi äter då eller inte. Äter hon innan oss äter hon oftast lite plock när vi äter. 18 en till portion mannagrynsgröt och sen välling, 150 ml, när hon ska sova.

Från första gröten i slutet av augusti.

till att äta kyckling själv idag.

Sömnen är en annan femma. Vissa nätter sover hon hela natten 19-07.30 utan mat, andra nätter går det två flaskor och som nu när hon är sjuk, då duger bara mamma och pappas säng. Hon är generellt väldigt duktig på att somna själv och somnar oftast om bara hon får nappen i munnen utan att ha fått välling.

Pratar gör hon inte än, men hon har börjat leka med MAMMAMAMMAAMAMAM och PAPAPAPAPPAPPAPAPPA så snart har vi nog mamma och pappa även om jag hela tiden trott att Lilla M, ait, ma eller någon liknande variant på Lilla M skulle komma först.  Jag har sett några få vinkningar så nu ska jag hårdträna så hon vinkar hej snart, det kan ju vara det sötaste som finns. Bästa stället att underhålla sig själv på är toaletten, mycket papper att dra sönder där, blöjor att riva ner och badkar att spela trumma på.

Hon går efter möbler med en hand, släpper hon taget eller håller i en leksak kan hon ta ett steg innan hon kommer på vad hon gör. Samma sak gäller med att stå utan stöd, är hon inte medveten om det så står hon lätt 30 sekunder innan hon sätter sig på rumpan, eller greppar tag i stöd. Klättrar gör hon som tur är inte så mycket än utan det är decimeter höga hinder som forceras, soffan, stolar osv klarar sig nu mera. Hon har faktiskt börjat greppa grejen med att glida av möbler med fötterna först, men ja, det funkar inte alla gånger. Två tänder har hon fått i nedrekäken och i överkäken är de två framtänderna synliga vilken dag som helst om de inte redan är framme, har inte tittat efter idag.

Lilla A juldagen 2011

10 thoughts on “Lilla A 9 månader

 1. Låter som en helt normal baby=) Rätt lika som vår, fast han sover och somnar extremt dåligt just nu och gnäller största delen av sin vakna tid… Eller så var det bara en dålig dag idag.

  Men han äter som vi och vill äta det vi äter, men här rekommenderas först mjölkprodukter vid 10 månader och det är så irriterande när han inte ”kan” äta t.ex. makaronilåda/pannkaka/puresoppa med grädde osv. Börjar tröttna på att aldrig använda mjölkprodukter i matlagningen, fast snart blir han 10 månader och då är han nu helt säkert redo.

 2. Jag blir så vemodig samtidigt som jag blir så stolt nu när Astrid är så väldigt klipsk och verkligen ska diskutera med oss om att hon ska få spela sista gången, hoppa studsmatta sista gången, inte äta mer kvällsmat för hon är fakiskt mätt…
  Nyss var hon en liten plutt och nu känns hon så stor. Samtidigt som jag njuter för fulla muggar när hon kryper upp i min famn i soffan och vill mysa lite. När hon säger att hon äkkar sin mamma är det så att man nästan börjar gråta.
  Dessa älskade barn!
  Tiden flyger verkligen iväg…
  Kramar

  • De lär sig otroligt mycket av sina stora syskon märker jag. Hon tar efter sånt där smått som Lilla M lärde sig nyss.

 3. Åh, fina Lilla A :) Tiden går så snabbt!

  Sv; Vad sover Lilla M för tider på natten då? Lucas sover ca 19.30-07, oavsett om han sovit middag en halvtimme eller två timmar. Det kan såklart diffa på någon kvart eller halvtimme hit eller dit… Men sover hon fler timmar på natten då när ni tagit bort dagssömnen? I nuläget känns det inte som att han skulle orka med en hel dag utan sömn, men om det resulterar i att han sover längre på natten så är det ju värt ett försök, haha :) Närå, vi kommer nog ta tag i det mesta till våren/sommaren. Pott-träning, bort med nappen vaken tid & lunchsovning…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>