Trettiotre

 

 

Läs

Och begrunda sedan att facebook har blockerat länkningen till det här inlägget på dess orginalsida. Funderar allt mer på att försvinna från facebook, för om de tillåter grupper som sprider bilder på oventande kvinnor, tillåter sidor för nationaldemokrater, tillåter skit som diskriminerar utifrån kön, religion, etnicitet eller sexuelläggning, annonser med halvnakna kvinnor men inte tillåter en länkning till ett inlägg om feminism, då har facebook helt tappat mig.

På vår gård

På vår gård och gårdarna runt omkring bor det en hel del barn. De flesta är äldre än våra, går i skolan och springer runt kvarteret fria som små fåglar. Och med det i åtanke blir det extra glädjande att se deras omsorger om våra barn. Då speciellt Lilla M.
Ett glatt Hej M möter oss i parken. De äldre flickorna puttar fart på gungan, snurrar henne och visar henne bästa vägen upp på taket. Hon får vara med helt enkelt och det märks att de andra barnen uppskattar hennes sällskap.

20130514-161448.jpg

20130514-161512.jpg

De här små sakerna som gör livet så mycket enklare och fyller hjärtat med extra värme.

Equal pay day

Idag, 9 april, är  det Equal pay day här i Sverige. I dag den 9 april har alltså kvinnorna tjänat ihop lika mycket som männen gjorde under 2012. Det tar alltså  i snitt en arbetande kvinna 3 månader och 9 dagar längre att arbeta ihop samma inkomst som en man. Och så säger folk fortfarande att det är oviktigt med jämställda löner? Att lika lön för lika arbete är  uppnått.

Helvete heller. Det här innebär att kvinnor i snitt arbetar var fjärde år gratis. Var FJÄRDE år arbetar du och jag gratis i förhållande till männen. Och det är inte bara den månatliga lönen vi pratar om i det här sammanhanget det gäller alltså även hela välfärden, vårt  trygghetssystem. Vi har alltså en fjärdedel mindre i sjukförsäkring än män överlag, vi har lägre föräldrapenning och lägre pension men vi har knappast en fjärde del lägre matkostnader, hyra eller klädkostnader. Eller har jag missat ”kvinnorabatten”?

Ni vet vad detta innebär va? Att män har större möjligheter och gå i förtidspension, att investera, att resa, att ta ledigt för att återhämta sig eller bara för att låta pengarna växa på banken. Detta gör att kvinnor är lång ifrån att få del av makten. För makt är pengar, samhällets maktpositioner besitts av de som har pengar. Att inte löneutjämna är ännu ett sätt för patriarkatet att behålla sin makt.

Läs mer här

”European Equal Pay Day reminds us of the days and hours that women have been working ‘for free’ since 1 January. The principle of equal pay for equal work is written in the EU Treaties since 1957. It is high time that it is put in practice everywhere. I am grateful to the global Equal Pay Campaign Day for helping us to make this happen. Let us work together to deliver results not only on Equal Pay Days, but on all 365 days a year!”

Lite perspektiv på tillvaron

Igår kväll, lagom till Lilla As vällingflaska var urdrucken och hon skulle somna, vrålade de till i lägenheten under, det smälldes i dörrar och 15 sekunder senare dundrar någon nutida tecnolåt igång på full volym. Ni vet sådan volym att vårt soffrumsbord skallrar. Efter några lönlösa försök att natta Lilla A ber jag Magnus gå ner och be dem sänka. Sagt och gjort, inget konstigt med det, det är ju våra nyfunna bekanta och grannen har sagt att vi ska säga till när vi störs av hans tonåringar. Några minuter senare kommer Magnus upp och jag frågar om de inte kunde höra dörrklockan. Han skrattar lite lätt och säger att jodå, den hörde de. Grannen ville dock berätta varför den ena tonåringen var så upprörd. Hon fick inte tatuera sig.

De i förhållande väna och lätt kontrollerade barnen.

Perspektiv i en vardag full med viljekamper och syskonbråk. Perspektivet att kanske det inte är så farligt att det blir viljornas kamp om att borsta tänderna eller när håret ska tvättas för om några år är det tatueringar, tider för hemkomst och andra lite mer avgörande saker som viljorna kommer kampa om. Perspektiv. Och bävan inför det som komma skall. Tur vi hinner träna några år först.

NEJ, mina barn åker inte framåtvänt

Har två gånger den gångna veckan lagt upp bilder på Lilla A när hon åker bil. Iklädd hjälm. Lite skämtsamt så där Safety first tänk, för det är ju skrattretande att hon vill åka bil med hjälm på. Tokfian.

Dock har båda bilderna renderat kommentarer av olika personer som påpekat att hon sitter framåtvänd, alternativt frågat om hon gör det. NEJ. Jag säger det nu en gång för alla, inget av våra barn åker framåtvänd. Det spelar ingen roll hur krokiga ben, hur uttråkade de är eller hur ont i huvudet jag får när de gnäller där bak. De åker bakåtvända tills de är fyra och helst tills de är sex. Allt annat är dumt. Så det känns sårande att det finns personer som tror att vi har vänt Lilla A snart två år framåt. Jävligt sårande faktiskt. För det är ju rent livsfarligt!

Jag skrev det här inlägget kring min syn på barn i bil för ganska precis ett år sedan och jag tycker ni alla ska läsa det. Faktiskt. Om ni inte orkar så är det viktigaste detta

När barnet kan sitta stadigt utan stöd är det dags att byta till en bakåtvänd bilbarnstol. Den monteras, med hjälp av underförankringsband och bilbältet, bakåtvänd i fram- eller baksätet. Om föraren är ensam vuxen i bilen är det oftast tryggast att ha barnet i framsätet. Om krockkudden på passagerarplatsen inte kopplats ur av auktoriserad verkstad måste barnet dock placeras i baksätet. Barnet hålls på plats av det bälte som hör till bilbarnstolen.

Barn ska åka bakåtvänt så länge som möjligt, helst upp till 5 års ålder. Stolen är urvuxen när barnets huvud sticker upp med en tredjedel ovanför kanten, ungefär i höjd med överkanten på barnets öron, eller när stolens rekommenderade viktgräns har passerats. (NTF)

Så kompromissa inte med era barns hälsa. Stå ut med skriken och allt det jobbiga för det är det värt den dagen olyckan är framme. Annars är ni banne mig dumma huvudet om ni frågar mig.

Trevlig helg!